Buitenland

Bahrein: Israël en Iran in regionaal verband

De landen van het Midden-Oosten zouden een regionale organisatie moeten vormen waar Israël en Iran ook deel van uitmaken. Dat heeft de minister van buitenlandse zaken van Bahrein, sjeik Khalid bin Ahmed Al Khalif, gezegd in een interview dat woensdag werd gepubliceerd.

AP
2 October 2008 10:24Gewijzigd op 14 November 2020 06:28

Sjeik Khaled had dinsdag in een toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties al opgeroepen tot de vorming van een organisatie in het Midden-Oosten waar geen landen van worden uitgezonderd. Toen hem in het interview met de Arabische krant Al Hayat werd gevraagd of ook Israël daar bij zou horen, antwoordde hij: „Israël, Turkije, Iran en de Arabische landen. Laten ze allemaal bij elkaar gaan zitten (…) dat is de enige weg om onze problemen op te lossen.”Van de Arabische landen hebben alleen Egypte en Jordanië vrede gesloten met Israël. De andere hebben gezegd daar pas toe bereid te zijn als Israël vredesverdragen heeft getekend met de Palestijnen en Syrië. Maar voor sjeik Khaled staat dat de vorming van een regionale organisatie niet in de weg. „Waarom zouden we niet bij elkaar gaan zitten, ook al hebben we meningsverschillen en ook al erkennen we elkaar niet?” zei hij. „Waarom geen organisatie vormen om deze moeilijke fase te overwinnen?”

Dat andere Arabische landen bereid zouden zijn met Israël in een permanent forum te gaan zitten is onwaarschijnlijk. Toen Israël en de Palestijnen in de jaren negentig hun eerste vredesovereenkomsten sloten, werden suggesties om Israël tot de Arabische Liga te laten toetreden snel van tafel geveegd. Nog veel onwaarschijnlijker is het dat Iran iets te maken zou willen hebben met een regionaal orgaan waar Israël deel van uitmaakt. En Iran zelf wordt ook door veel Arabische landen gewantrouwd. Volgens de overwegend soennitische Arabische regimes probeert het sjiitische Iran via zijn bondgenoten in Syrië en Libanon zijn invloed in het Midden-Oosten uit te breiden.

Bahrein is een eilandstaat in de Perzische Golf met een soennitisch regime en een overwegend sjiitische bevolking. Het is een bondgenoot van de Verenigde Staten en verleent gastvrijheid aan de Amerikaanse vijfde Vloot. Eerder dit jaar benoemde het als eerste Arabische land een joodse diplomaat tot ambassadeur in Washington.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer