Kerk & religie

Landelijk centrum CGK op andere locatie

Het landelijk bureau van de Christelijke Gereformeerde Kerken is onlangs verhuisd. Ze huren nu een gedeelte van de nieuwgebouwde Pniëlkerk in Veenendaal.

Kerkredactie
2 October 2008 09:28Gewijzigd op 14 November 2020 06:28

De scriba van de christelijke gereformeerde Pniëlkerk, A. Kok, legt uit waarom: „De vraag was hoe we elkaar kunnen dienen. Vroeger huurde het dienstencentrum een gedeelte van een kantoorpand in Veenendaal. Nu het hier zit, zijn ze goedkoper uit. En ook voor ons het natuurlijk fijn om die inkomsten te hebben.”Sinds de zomer heeft de gemeente een nieuw kerkgebouw, omdat het oude pand van 1913 mankementen ging vertonen. Volgens de scriba van de Pniëlkerk moest een keus worden gemaakt tussen renoveren of verhuizen. „Tien jaar geleden hebben we de knoop doorgehakt om een nieuwe locatie te zoeken.”

„Daarbij speelt mee dat de oude locatie aan de Tuinstraat midden in het centrum lag. De gemeente Veenendaal wil het centrum op de schop nemen en bovendien is het daar lastig om de auto te parkeren.”

Wat er met het oude gebouw gaat gebeuren, weet Kok nog niet. „Het gebouw is verkocht aan de gemeente. Die is van plan om alle aanbouwsels weg te halen, zodat de oorspronkelijke vorm van het gebouw weer zichtbaar is. Maar waar het gebouw voor bestemd wordt, is mij onbekend.”

De Pniëlkerk in Veenendaal huist inmiddels in het nieuwe gebouw aan de Gandhistraat. De eerste dienst werd gehouden op 13 juli, maar de officiële opening vindt vrijdag 28 november plaats. „De levering van de banken was vertraagd, en daarom is de opening uitgesteld”, aldus Kok.

„Als alles goed verlopen was, zaten we voor de zomervakantie al in het nieuwe kerkgebouw. Nu moesten we er alsnog in, omdat we de oude kerk al verkocht hadden aan de gemeente Veenendaal. In plaats van banken hebben we zo lang stoelen in de kerk gezet.” Ook wordt de gemeente op een elektronisch orgel begeleid, totdat het pijporgel klaar is.

De stichtingskosten voor de nieuwe kerk bedroegen 5,9 miljoen euro, aldus Kok. „Door de jaren heen is die geraamde begroting scherp aangehouden, zodat de kosten nauwelijks zijn opgelopen.”

De gemeente, die ruim 1300 leden en doopleden telt, heeft veel gespaard voor het nieuwe gebouw, verduidelijkt Kok. „Ook ontvangt de gemeente geld uit de verhuur aan het landelijk dienstencentrum en heeft ze het oude kerkgebouw voor een goede prijs verkocht.”

De eigen predikant, ds. H. H. Klomp, zal in de dienst van 28 november voorgaan. Hij verzorgt een meditatie en de kerk wordt officieel overgedragen aan de kerkenraad, aldus Kok. De kanselbijbel is al geopend tijdens de eerste dienst in het nieuwe kerkgebouw.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer