Buitenland

Afwijzing noodplan stelt wereld teleur

Diverse politieke leiders in de wereld hebben negatief gereageerd op het afwijzen van het financiële noodplan door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

Buitenlandredactie
30 September 2008 12:48Gewijzigd op 14 November 2020 06:27

De Britse premier Gordon Brown zei gisteravond „zeer teleurgesteld” te zijn over de stemming in het parlement van de VS. De premier heeft een bericht naar Washington gestuurd waarin hij oproept tot een vlugge en adequate oplossing om de financiële crisis het hoofd te bieden.Verder liet Brown weten afdoende maatregelen te hebben genomen om de Britse economie stabiel te houden en dat zijn regering al het nodige doet om die stabiliteit te garanderen.

De premier was eigenlijk niet van plan zich uit te laten over politieke gebeurtenissen in de Verenigde Staten. Na de stemming gisteravond belegde hij toch inderhaast een persconferentie, omdat hij vreesde dat de financiële markten in de City van Londen bedreigd zouden worden.

Brown bezocht de Amerikaanse president Bush vrijdag om zijn steun te laten zien voor het noodplan, waarvan het voorstel toen nog volop in discussie was.

De Britse regering maakte gisteren bekend de hypotheekbank Bradford & Bingley te nationaliseren. Het is de derde grote Britse bank die sinds het begin van de kredietcrisis in de problemen raakte.

Eurocommissaris Peter Mandelson (Handel) zei dat de Amerikaanse volksvertegenwoordigers hun „verstand hebben verloren.” Hij zei te hopen dat Europese autoriteiten „dit soort van onverantwoordelijke partijdigheid” zullen vermijden. De commissaris pleit voor een internationale conferentie waarop betere regels moeten worden ontworpen.

De Australische premier Rudd concludeert dat ze partijpolitieke belangen zwaarder hebben laten wegen dan de internationale economie.

Rudd zei dat het Australische systeem voldoende toegerust is om dit soort klappen, zoals de Amerikaanse afwijzing, op te vangen. „De opzet van het Australische financiële en banksysteem is fundamenteel verschillend van het Amerikaanse”, aldus de premier.

Wel zei Rudd dat president Bush zijn steun heeft in de volgende poging het noodplan aanvaard te krijgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer