Politiek

„Graag iets meer ambitie, minister!”

Minister Klink van Volksgezondheid wil de komende jaren ruim een miljoen euro uittrekken voor het terugdringen en voorkomen van zelfmoorden. Kamerlid Voordewind van de ChristenUnie vindt dat de bewindsman dit bedrag minimaal moet verdubbelen.

30 September 2008 10:45Gewijzigd op 14 November 2020 06:27

Vanaf de tijd dat Voordewind voor de CU in de Tweede Kamer zit (2006), vraagt hij van tijd tot aandacht voor een immense zorg in de samenleving: hoe kunnen we mensen helpen die de hand aan zichzelf slaan? Vorig jaar presenteerde hij een notitie onder de titel ”De noodkreet gehoord”. Daarin doet hij voorstellen om zelfdodingen te voorkomen.Minister Klink reageerde daar net voor de zomervakantie op. De bewindsman wil onder meer een methode laten ontwikkelen om de neiging tot suïcide onder jongeren beter en sneller te herkennen. Morgen debatteert de Tweede Kamer met Klink over het onderwerp.

Voordewind vindt de minister te afwachtend: „Graag wat ambitieuzer, graag een tandje meer. Waarom kan de bewindsman zich niet tot doel stellen dat het aantal zelfmoorden jaarlijks met 5 procent moet verminderen? Op het gebied van preventie is er nog een wereld te winnen.”

Ook zouden ziekenhuizen mensen die een zelfmoordpoging hebben gedaan, niet meer naar huis mogen sturen voor ze een gesprek hebben gehad met een psycholoog of psychiater. „Ik hoorde vorige week nog van iemand wiens polsen keurig waren verzorgd na een poging tot zelfdoding en de volgende dag naar huis was gestuurd. Dat mag niet langer.”

Verder zijn hulpverleners bezig met het opzetten van een website en een speciale telefonische hulplijn voor mensen die met plannen rondlopen om zichzelf van het leven te beroven. „Hiervoor is simpelweg onvoldoende geld beschikbaar. De vraag aan Klink is of hij daarvoor in de komende jaren 1,4 miljoen euro startsubsidie wil geven.”

Geld zou er ook moeten komen voor een lesboekje op scholen waarin „op een fijnzinnige manier” de problematiek aan de orde wordt gesteld. „Laat de minister van Onderwijs op dit punt in de leer gaan bij onze zuiderburen. Daar is goed lesmateriaal beschikbaar”, aldus Voordewind.

Tot slot wil het CU-Kamerlid graag afrekenen met de „mythe” van het zelfbeschikkingsrecht: „Sommigen vinden dat mensen die niet langer willen leven, hun gang mogen gaan. Uit onderzoek blijkt echter dat in 95 procent van de gevallen mensen in een opwelling, als een daad van wanhoop een eind aan hun leven willen maken. We moeten hen niet loslaten, maar juist vasthouden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer