Buitenland

Opnieuw blanken in Zimbabwe verjaagd

Ten minste 35 blanke boeren zijn in Zimbabwe de afgelopen twee weken van hun bedrijf gezet. De nieuwe golf gewelddadige onteigeningen toont aan dat de situatie in het land nog steeds uiterst instabiel is, aldus voorzitter Trevor Gifford van de Zimbabwaanse boerenbond CFU maandag.

Buitenlandredactie
30 September 2008 09:48Gewijzigd op 14 November 2020 06:27
De Zimbabwaanse president Robert Mugabe maandag bij aankomst in Harare. Hij werd op het vliegveld onthaald door zingende en dansende aanhangers. Foto EPA.
De Zimbabwaanse president Robert Mugabe maandag bij aankomst in Harare. Hij werd op het vliegveld onthaald door zingende en dansende aanhangers. Foto EPA.

De uitzettingen vinden plaats ondanks de recente overeenkomst over machtsverdeling. Daarin garandeerden president Robert Mugabe van regeringspartij ZANU-PF en de oppositieleiders Morgan Tsvangirai en Arthur Mutambara van de Beweging voor Democratische Verandering (MDC) stabiliteit in Zimbabwe.Volgens de CFU worden de blanke boeren nu verjaagd door zogenoemde oorlogsveteranen en staatsveiligheidsagenten. De nieuwe uitzettingen doen zich voor in vrijwel alle acht provincies. Gifford: „De situatie is drastisch verslechterd. Er zijn vele nieuwe bedrijfsinvasies en er wordt ook ingebroken in de bedrijfswoningen.” De CFU heeft een aantal ’bedrijfsovernames’ gerapporteerd bij de politie, maar die wil niet ingrijpen, aldus Gifford.

De nieuwsdienst ZimOnline citeert een blanke boer, die uit angst voor represailles anoniem wil blijven. „Er loopt militair personeel op de bedrijven en de gewelddadige chaos is weer als vanouds. Personeel wordt geslagen en de politie wil niet ingrijpen, omdat het een grondzaak betreft.”

De recente invasies verstoren ook de voorbereidingen voor het nieuwe teeltseizoen in het land, dat al tijden kampt met ernstige voedseltekorten.

Tienduizenden Zimbabwanen stonden maandag in de rij bij banken nadat de regering de maximale opnamelimiet had verhoogd. Sinds maandag kunnen Zimbabwanen 20.000 Zimbabwaanse dollar (25 euro) opnemen. Hiervoor was dat 1000 dollar, nauwelijks genoeg om een krant te kopen.

Dat Zimbabwe de hoogste inflatie ter wereld heeft, betekende dat het sowieso al elke dag druk was bij de banken, maar maandag waren de rijen extra lang. De inflatie in Zimbabwe bedraagt volgens officiële cijfers 11 miljoen procent, maar het daadwerkelijke cijfer ligt veel hoger.

De politie probeerde maandag weliswaar te voorkomen dat mensen op weg naar de bank het verkeer ontregelden, maar dat bleek niet haalbaar. Bovendien stonden meer agenten en soldaten in de rij, dan dat er aan het werk waren.

President Mugabe keerde maandag terug vanuit New York waar hij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties had bijgewoond. Hij werd op het vliegveld onthaald door zingende en dansende aanhangers.

Mugabe beloofde aan het eind van deze week een regering te hebben geformeerd. De kabinetsformatie was opgeschort in Mugabes afwezigheid. Volgens het akkoord dat begin deze maand door bemiddeling van Thabo Mbeki, die toen nog president was van Zuid-Afrika, tot stand kwam, moet Mugabe een gedeelte van zijn macht aan zijn politieke rivaal Morgan Tsvangirai afstaan. Wel blijft hij president.

Voor Tsvangirai is in het nog te vormen kabinet de post van premier weggelegd, maar voorlopig kunnen de twee partijen het niet eens worden over de invulling van de overige ministersposten. Door de politieke impasse glijdt Zimbabwe steeds verder de economische afgrond in. De landbouw is volledig ingestort en voor miljoenen dreigt honger.

Volgens Lovemore Matombo, leider van de gezamenlijke vakbonden, gaan arbeiders de straat op als de politici niet snel actie ondernemen om het lot van werkende Zimbabwanen te verbeteren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer