Minder gengewassen geplant in EU
Het aantal hectares met gengewassen in Europa is dit jaar 2 procent afgenomen tot 107.719 hectare.
De daling komt uitsluitend door een teeltverbod in Frankrijk, dat dit jaar is ingegaan. In andere EU-landen neemt de teelt snel toe: gemiddeld met 21 procent.Dat blijkt uit cijfers die de European Biotech Industry Association maandag in Brussel presenteerde. Spaanse boeren zijn veruit de grootste telers van genetisch aangepaste gewassen. Daar staat dit jaar 79.369 hectare; 5 procent meer dan vorig jaar.
De Europese Unie is van oudsher huiverig voor de genteelt, wegens mogelijke schade aan gezondheid en milieu. Onnodig, stelde topman Jerome Peribere van Dow AgroScience bij de presentatie. Volgens hem is het milieu juist erg gebaat bij de biotechgewassen, omdat die minder pesticiden nodig hebben. „Bovendien: biotechnologie is de enige techniek die het gat kan overbruggen tussen de almaar stijgende vraag naar voedsel en het beperkte aantal hectares.”
Momenteel liggen bij de EU nog negentien nieuwe gengewassen te wachten op toelating voor teelt, waaronder nieuwe varianten mais, koolzaad en suikerbieten.
Tijdens een bijeenkomst van het ministerie van VROM pleitte de Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO) maandag voor een „ja, mits”-beleid rond gengewas, in plaats van de huidige „nee, tenzij”-benadering.
De toepassing van de zogeheten genetisch gemodificeerde organismen (ggo’s) houdt de gemoederen bezig, vooral doordat de milieubeweging er tegen is.
LTO-voorzitter Albert Jan Maat denkt dat gengewas de voedselproductie kan verhogen en dus kan bijdragen aan het bestrijden van de honger in de wereld. Ook kan bespaard worden op energie en bestrijdingsmiddelen.
Volgens LTO kan Nederland de positie van wereldleider bij pootaardappelen en zaaigoed gaan verliezen. LTO ziet goede mogelijkheden voor aardappelen en op termijn ook voor mais. De organisatie pleit vooral voor vereenvoudiging en versnelling van Europese procedures rond „planteigen” materiaal. Zo kan een deel van het erfelijke materiaal (DNA) van de ene aardappelsoort ingebracht worden in dat van een andere. Mogelijk kan dan de weerstand van een plant tegen een bepaalde ziekte „terugkeren.” Bij het kruisen van soorten in het verleden is ook vaak „resistentie” verloren gegaan.
Volgens Maat heeft een grote meerderheid van de Nederlanders geen bezwaren tegen ggo-producten. Zo zijn veel ggo-producten uit het buitenland, waaronder koekjes, gewoon in de supermarkt te koop. Bovendien wil Maat, dat de consument altijd een keuze kan blijven maken tussen ggo-producten en niet gemodificeerde producten.