Buitenland

Parijs werkt aan noodplan voor Antillen

De Franse staatssecretaris voor Toerisme, Léon Bertrand, werkt volgens de krant Le Monde aan een noodplan voor de Franse Antillen: Guadeloupe en Martinique. Hij heeft gezegd dat de toestand er catastrofaal is en dat er snel een actieplan moet komen om te voorkomen dat het helemaal misgaat in deze twee overzeese departementen.

ANP
13 November 2002 08:37Gewijzigd op 13 November 2020 23:56

De departementen lijden vooral onder een aftakelende toeristensector, lage marktprijzen voor bananen en een crisis in de bouwsector, waarin vrijwel niet meer wordt geïnvesteerd. Dinsdag is een vierdaagse staking op Guadeloupe begonnen die volgens de organiserende bond UGTG de komende dagen om zich heen zal grijpen. Daar was dinsdag nog niet veel van te merken, maar de inwoners van Guadeloupe en Martinique zijn de talrijke stakingen gewend.

De UGTG eist dat de plaatselijke vestiging van oliemaatschappij ChevronTexaco een benzinestation overdoet aan drie ondernemende UGTG-leden. Dat er ondernemende leden zijn zou een directeur van de hotelketen Accor, Gérard Pélisson, moeten verbazen. Pélisson heeft het afgelopen weekeinde steen en been geklaagd over met name de houding van de werknemers en de vakbonden.

Hij bracht de regering in Parijs ervan op de hoogte dat de hotelketen het op termijn helemaal voor gezien houdt op Guadeloupe en Martinique. Het sociale klimaat is „afschuwelijk” en het hotelwezen wordt er niet rendabel, wat voor hulp Parijs ook denkt te geven.

Het komt volgens de Accor-topman niet goed met de eilanden omdat de werknemers lui zijn. Zij zouden „het bedienen van een klant beneden hun waardigheid beschouwen.” De Franse sociale voorzieningen zorgen er voorts voor dat er te weinig animo is om te werken, volgens Pélisson.

De houding van het personeel tegenover gasten is, ondanks extra scholing „onvriendelijk en soms agressief.” De werknemers zijn vijf keer duurder dan elders in de regio. Daarbij wordt er geregeld gestaakt en zorgen radicale separatistische vakbonden voor onderbrekingen in de stroom- en watervoorziening. De separatisten zien volgens staatssecretaris Bertrand het bedienen van een Europese klant als slavernij.

Ruim de helft van de beroepsbevolking werkt in de dienstensector - met name het toerisme. Bertrand hoopt met speciale staatshulp aan werkgevers en investeerders het tij te keren op de eilanden. Maar hij erkende dat ze niet goedkoper kunnen worden dan concurrenten zoals Cuba en de Dominicaanse Republiek.

Op Martinique wonen bijna 400.000 mensen en op Guadeloupe en de erbij behorende eilandjes ruim 420.000. Het Franse departement Guadeloupe grenst aan Nederland (Sint Maarten).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer