Achterlaten leerlingen in Egypte onderzocht
Staatssecretaris Dijksma van Onderwijs laat onderzoek doen naar leerlingen van Egyptische afkomst die tijdens hun zomervakantie in het land van herkomst zouden worden achtergelaten.
Een woordvoerder van haar ministerie heeft zaterdag een bericht daarover in Het Parool bevestigd. De laatste jaren zouden tientallen leerlingen van islamitische basisscholen in Amsterdam-West na de grote vakantie bij hun grootouders in Egypte zijn ondergebracht. Dijksma wil weten wat daarvan waar is. In het land zou het gebruikelijk zijn om kinderen door grootouders te laten opvoeden.Ouders van de kinderen zouden het onderwijs in Nederland te liberaal vinden, onder andere omdat jongens en meisjes in één klas zitten. De woordvoerder van Dijksma laat weten dat de staatssecretaris zich zorgen maakt over achtergelaten kinderen. De opvoeding in Egypte kan hun integratie in de Nederlandse samenleving bijvoorbeeld in de weg staan.
Vooral de jongens zouden na de zomervakantie in Egypte achterblijven. Zij komen vaak naar Nederland terug als zij naar de eerste klas van de middelbare school moeten. Voor moslimmeisjes met een andere achtergrond blijkt dat anders te liggen.
Meisjes worden vaak tegen hun wil uitgehuwelijkt. Het probleem komt voor onder Marokkanen, Turken en waarschijnlijk ook onder Irakezen en Pakistanen. Eerder deze week kwam minister Vogelaar voor Integratie met een meldpunt om het achterlaten van allochtone meisjes in hun land van herkomst tegen te gaan.
Daarnaast bekijkt minister Hirsch Ballin van Justitie op dit moment welke maatregelen Nederland kan nemen tegen gedwongen huwelijken. De Rotterdamse wethouder Kriens (Welzijn en Maatschappelijke Opvang) pleitte vorige week al voor maatregelen.
Kriens bekijkt of jonge vrouwen die dreigen te worden uitgehuwelijkt een verklaring kunnen tekenen waar in zij zich daartegen verzetten. De verklaring moet de juridische basis vormen om het gedwongen verblijf in een ander land aan te vechten.