Apeldoorns akkoord tegen verrommeling
Met de ondertekening van het ”Akkoord van Apeldoorn” door 46 organisaties moet de verrommeling van het landschap een halt worden toegeroepen.
„We zijn de laatste jaren te kwistig omgesprongen met ruimte in dit land”, zei Albertine van Vliet-Kuiper, voorzitter van het ”Landschapsmanifest”.Het manifest is zaterdag in Radio Kootwijk in de gemeente Apeldoorn mede ondertekend door de ministers Verburg (Landbouw) en Cramer (Ruimte).
Met het Landschapsmanifest besloten drie jaar geleden 34 organisaties meer aandacht aan landschappelijke waarden te besteden. Het karakteristieke Nederlandse cultuurlandschap verdwijnt, zegt Van Vliet-Kuiper. „In de rafels van de steden is te slordig omgegaan met het landschap. Het gaat nu niet om het stopzetten van bouwprojecten, maar juist om meer te investeren in kwaliteit. Dat kan door bijvoorbeeld ondergrondse parkeergarages aan te leggen of op bedrijfsterreinen gebouwen met twee verdiepingen in plaats van platte dozen te bouwen.”
Het akkoord is ondertekend door provincies, gemeenten, natuurorganisaties, ANWB en Bouwend Nederland. Zij zijn deels verantwoordelijk voor de verrommeling en ongebreidelde stads- en dorpsuitbreidingen van de laatste jaren, erkent Van Vliet-Kuiper. „Juist daarom is het goed dat ze dit document nu ondertekenen.” Ze onderschrijven daarmee dat het landschap visueel aantrekkelijker moet worden en dat cultuurhistorische waarden behouden blijven, zo staat in het document.
De ondertekening vormde tevens het slotakkoord van het culturele evenement Triënnale Apeldoorn, dat geheel in het teken stond van het landschap. Het evenement, op 11 juni geopend door koningin Beatrix, heeft 200.000 bezoekers getrokken, meldde de organisatie.