Congres en regering VS akkoord over reddingsplan
De Amerikaanse regering en de Democratische en Republikeinse fracties in beide kamers van het Congres zijn het eens geworden over een plan om de kredietcrisis te bezweren. Het betreft een aangepaste versie van het voorstel dat minister van Financiën Henry Paulson vorige week indiende. Dat hebben betrokken parlementariërs zondag bekendgemaakt op de nieuwszender CNN.
Het nieuwe voorstel, dat erop gericht is financiële instellingen met publiek geld te verlossen van onverkoopbare effecten, wordt naar verwachting maandag in stemming gebracht in het Huis van Afgevaardigden. De Senaat buigt zich er mogelijk woensdag over. Aangezien uitvoerig is onderhandeld over het nieuwe voorstel, lijkt dat evenwel een formaliteit.Lang niet alle volksvertegenwoordigers staan te springen bij het idee dat de regering honderden miljarden besteedt aan steun aan bedrijven. Zij lieten zich evenwel overhalen door experts, waaronder ’superbelegger’ Warren Buffett, die waarschuwden voor rampzalige gevolgen als de markt nog langer in onzekerheid zou worden gelaten.
Het oorspronkelijke voorstel van Paulson, dat slechts drie kantjes telde, is door de vele mitsen en maren die de afgelopen week zijn toegevoegd, uitgegroeid tot een wetsontwerp van ruim honderd pagina’s. De maximale bestedingsruimte van 700 miljard dollar blijft gehandhaafd, maar het op te richten noodfonds krijgt in eerste aanleg de beschikking over 250 miljard dollar. Dat kan op verzoek van de president oplopen tot 350 miljard dollar. Verdere uitgaven moeten eerst aan het Congres worden voorgelegd.
In ruil voor de hulp krijgt de regering een belang in de bedrijven die van het programma gebruik maken. Dat moet ervoor zorgen dat de belastingbetaler ervan profiteert als de betreffende ondernemingen er weer bovenop komen. Het is de bedoeling dat de regering opgekochte bezittingen weer doorverkoopt. Als de markt eenmaal is gekalmeerd, is het niet uitgesloten dat daarop zelfs winst wordt gemaakt, die dan weer terugvloeit in de staatskas.
Het nieuwe voorstel voorziet ook in een scherp toezicht op de uitvoering van het programma. Sommige volksvertegenwoordigers vonden dat de minister van Financiën in het oorspronkelijke voorstel te ruime bevoegdheden kreeg. Ook wordt paal en perk gesteld aan hoge vergoedingen en gouden handdrukken voor topbestuurders van betrokken bedrijven.
De Republikeinen lagen vorige week nog dwars. Zij zagen het niet zitten om gemeenschapsgeld te gebruiken om bedrijven te redden, zonder dat daar strenge voorwaarden aan waren verbonden. Zij kwamen met een alternatief idee, dat de verantwoordelijkheid bij private partijen legde. De Democraten bestempelden dat voorstel echter als onwerkbaar.
Het nieuwe plan omvat ook voorzieningen ter bescherming van huizenbezitters die moeite hebben met de aflossing van hun hypotheek. De kredietcrisis begon vorig jaar met problemen in het lagere segment van de Amerikaanse hypotheekmarkt, die via ingewikkelde en ondoorzichtige beleggingsproducten doorsijpelden naar andere marktsegmenten.
De Amerikaanse presidentskandidaten Barack Obama en John McCain hebben zich zondag positief getoond over een reddingsplan voor de Amerikaanse economie. McCain stak zijn duim op naar de camera’s. Het betreft een aangepaste versie van het voorstel dat minister van Financiën Henry Paulson vorige week indiende. Beiden hopen het wetsvoorstel te kunnen steunen zodra het is ondertekend.
Het nieuwe voorstel, dat erop gericht is financiële instellingen met publiek geld te verlossen van onverkoopbare effecten, wordt naar verwachting maandag in stemming gebracht in het Huis van Afgevaardigden. De Senaat buigt zich er mogelijk woensdag over.
Het oorspronkelijke voorstel van Paulson, dat slechts drie kantjes telde, is uitgegroeid tot een wetsontwerp van ruim honderd pagina’s. De maximale bestedingsruimte van 700 miljard dollar blijft gehandhaafd, maar het op te richten noodfonds krijgt in eerste aanleg de beschikking over 250 miljard dollar. Dat kan op verzoek van de president oplopen tot 350 miljard dollar. Verdere uitgaven moeten eerst aan het Congres worden voorgelegd.
Beide presidentskandidaten lieten weten dat de punten waarvoor zij zich hard hadden gemaakt, in het plan zijn opgenomen. Beide kandidaten noemden bescherming voor de belastingbetaler, scherp toezicht op de uitvoering van het plan en het voorkomen van hoge bonussen aan topbestuurders. Obama noemde nog een vierde ’kernpunt’ van hem waaraan gehoor is gegeven: meer hulp voor huiseigenaren voor wie executieverkoop dreigt.
Obama riep zondag opnieuw op tot een financieel stimuleringspakket om banen te creëren, hoofdzakelijk door het financieren van binnenlandse bouwprojecten. Het lijkt er echter niet op dat een dergelijk plan dit jaar door de Senaat komt. Het Huis van Afgevaardigden keurde vorige week een maatregel goed van 60 miljard dollar, maar een iets aangepaste versie werd geblokkeerd door Republikeinse senaatsleden. McCain zei dat hij zou nadenken over een stimuleringspakket, maar voegde eraan toe dat een pakket van een paar maanden geleden niet veel heeft opgeleverd.
Volgens de Democraat Obama is de crisis te wijten aan „acht jaar falend economisch beleid” van McCains partijgenoot president George Bush, „gesteund door John McCain”. Dat zei Obama vrijdagavond tijdens het eerste tv-debat tussen beide senatoren.
Obama wees die avond verder op de grote begrotingstekorten van Bush. Maar ook McCain distantieerde zich daarvan. McCains kritiek op het financiële beleid van de president ligt gevoelig bij fiscaal conservatieve Republikeinen.
Obama verwees tijdens het debat ook naar een recente uitspraak van zijn rivaal. McCain had tijdens een campagnebijeenkomst gezegd dat de Amerikaanse economie fundamenteel sterk is. „Daar ben ik het fundamenteel mee oneens”, aldus Obama.