Ruding: Begroting kan bij het oud vuil
De rijksbegroting voor 2009 kan bij het oud vuil nu de kredietcrisis een rem gaat zetten op de economische groei.
Dat stelt oud-minister van Financiën en voormalig topbankier Onno Ruding in een gesprek met deze krant.Hoewel de financiële crisis vooralsnog opvallend weinig effect heeft gehad op de groeicijfers, gaat de economische situatie volgens Ruding verslechteren. „Bedrijven en consumenten zullen steeds moeilijker aan krediet kunnen komen. Dat zet zeker een rem op de economie. En dan kan die vorige week gepresenteerde Nederlandse rijksbegroting direct bij het oud vuil.”
Onder delen van de door minister Bos van Financiën gepresenteerde begroting voor 2009 zou Ruding daarom zijn „handtekening niet hebben gezet.”
Hoewel er volgens Ruding, zelf schatkistbewaarder tijdens de eerste twee kabinetten-Lubbers (1982-1989), in de begroting van Bos ook „goede elementen” zitten, zou hij zelf in ieder geval „reserves hebben ingebouwd ten aanzien van de crisis op de financiële markten.” Ook bepaalde veronderstellingen die Bos doet, zou Ruding „absoluut voorzichtiger” hebben gedaan.
In de rijksbegroting gaat Bos uit van een economische groei in 2009 van 2 procent en van extra aardgasbaten door te rekenen met een olieprijs van 125 dollar. Ruding: „Je kunt niet van twee walletjes eten. Economische groei én een structureel hoge olieprijs gaan niet samen. Het is een te gunstige veronderstelling en ik verbaas me dat dit nog zo weinig ter sprake komt. Bos neemt een groot risico.”
Ruding -jarenlang topbestuurder bij Citybank- hoopt dat het noodfonds van 700 miljard dollar waarmee de VS de crisis op de financiële markten willen keren, snel kan gaan functioneren. „Zo niet, dan krijgen we maandag de grootst mogelijke problemen. Dan zitten we écht met de gebakken peren. Het is 1 minuut voor 12.”