Wellink: Onrust houdt nog aan
De onzekerheid en de volatiliteit op de markt zal waarschijnlijk nog wel enige tijd aanhouden. Dat heeft president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) gezegd in een toespraak die donderdag is gepubliceerd.
Volgens de DNB-president had geen enkel plan centrale bankiers of financiële toezichthouders kunnen voorbereiden op de huidige onrust op de financiële markten. „De gebeurtenissen in de afgelopen twee weken zijn buitengewoon”, aldus Wellink, die tevens bestuurslid is van de Europese Centrale Bank (ECB).Volgens de DNB-voorman ligt een matige uitvoering van de „basics” ten grondslag aan de problemen. „Toezichthouders hebben de neiging zich te richten op bankspecifieke zaken”, aldus Wellink. „Een van de belangrijkste lessen uit deze onrust is duidelijk: bankiers en toezichthouders moeten gericht blijven op het brede plaatje en de lange termijn.”
Een falen om zich te houden aan de basisprincipes van risicomanagement ligt vaak aan een financiële crisis ten grondslag. Deze crisis vormt daarop volgens de topbankier geen uitzondering. Door het slechte risicomanagement konden bij sommige instellingen enorme risicoconcentraties ontstaan, die de kwaliteit van bezittingen ondermijnden. Dit heeft volgens Wellink geleid tot de „uitzonderlijke onzekerheid en volatiliteit” die we vandaag zien.
Nederlandse banken hebben tot dusver een verlies geleden van 16 miljard euro als gevolg van de kredietcrisis. Maar de afkoelende economie lijkt inmiddels ook de bouwsector te raken, zo bleek donderdag. In augustus heeft het Economisch Instituut Bouwnijverheid (EIB) in de sector opnieuw krimpende werkvoorraden geconstateerd.
Volgens het EIB is al sinds april een lichte neerwaartse trend waar te nemen. De komende maanden moeten volgens het instituut aantonen of de sector inderdaad last heeft van de afkoelende economie.
Ook de Nederlandse vervoerssector beleeft inmiddels zware tijden. In de eerste helft van dit jaar daalde het rendement op het goederenvervoer tot een historisch dieptepunt, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau NEA, die branchevereniging Koninklijk Nederland Vervoer (KNV) donderdag publiceerde.
Vooral het internationaal goederenvervoer was flink minder winstgevend. Het rendement, dat over heel 2007 al 1,2 procent negatief was, daalde verder tot -4 procent. Het rendement op binnenlands goederentransport, dat in 2007 nog 1,2 procent was, daalde in de eerste helft van 2008 tot -0,7 procent.
Bestuursvoorzitter Robert Swaak van PricewaterhouseCoopers (PwC) stelde donderdag dat de snelheid waarmee de Amerikanen een begin maken met het reddingsplan voor de bankensector, bepalend is voor de mate waarin Nederland geraakt wordt door de kredietcrisis. „Ingrijpen moét, dat is evident”, aldus Swaak
PricewaterhouseCoopers behoort tot de zogenoemde ”Big 4”, ofwel de vier grootste accountancyfirma’s ter wereld. De firma’s controleren de boeken van veruit de meeste grote beursgenoteerde concerns ter wereld en voorzien hen van advies bij lastige zakelijke of juridische vraagstukken.