EU uit op verbieden Chinese babyvoeding
De Europese Commissie is uit op een algeheel verbod op babyvoeding uit China dat ook maar sporen van melk bevat. Het verbod gaat waarschijnlijk vandaag in, na overleg met alle lidstaten.
De Commissie heeft met betrekking tot de import van andere consumptiegoederen uit China voorgesteld om deze te testen als ze voor meer dan de 15 procent uit melkpoeder bestaan. De maatregelen zijn bedoeld om de Europese bevolking te beschermen tegen het melamine dat in Chinese melkproducten is aangetroffen. Het gaat daarbij om voorzorgsmaatregelen. Tot dusver is in Europa in Chinese voedingswaren geen melamine in schadelijke hoeveelheden gevonden.De EU importeert geen zuivel uit China, maar er is zorg ontstaan over levensmiddelen waarin melk of melkpoeder uit China is verwerkt. Het EU-agentschap voor voedselveiligheid in Parma meldde gisteren dat kinderen gevaar kunnen lopen als ze dagelijks grote hoeveelheden snoep of koek eten waarin verontreinigde melk zit. Woensdag haalde de Britse supermarktketen Tesco de Chinese romige toffees White Rabbit uit de schappen. In Nieuw-Zeeland en Singapore werd diezelfde dag bekendgemaakt dat er in deze snoepjes melamine was aangetroffen.
De EU scherpte vorige week al de controle aan op de invoer van Chinese producten waar mogelijk zuivel in is verwerkt. China is verzocht om alleen producten met melk die uitvoerig zijn getest, te exporteren. Frankrijk ging een stapje verder en verbood woensdag de verkoop van alle Chinese producten waarin melk is verwerkt.
De autoriteiten in Singapore hebben opnieuw melamine aangetroffen in melk van het merk Dutch Lady. Het gaat om melk die eerder deze week uit voorzorg uit de schappen was gehaald in Singapore. Dat liet het Nederlandse zuivelconcern Friesland Foods gisteren weten.
Het betreft dit keer de smaken suikermeloen en banaan. Eerder waren sporen van het giftige melamine aangetroffen in Dutch Lady aardbeienmelk. Dutch Lady is een merk van Friesland Foods. De producten zijn niet door het Nederlandse zuivelconcern zelf geproduceerd, maar door een Chinees bedrijf in de Chinese stad Tianjin.
Eerder trof de voedsel- en warenautoriteit van Singapore melamine aan in drie soorten snoepjes, maar die waren niet van Friesland Foods.