Dossiers Kootwijkerbroek vrijgegeven
DEN HAAG – Na ruim zeven jaar touwtrekken hebben veehouders in Kootwijkerbroek donderdag inzage gekregen in de onderzoeksgegevens over de MKZ crisis in 2001. Volgens het ministerie van Landbouw blijkt dat het virus daadwerkelijk in Kootwijkerbroek is aangetroffen. Veehouders zijn niet overtuigd.
De fracties van de SGP, CDA en VVD hadden in de Tweede Kamer vragen gesteld over de omstreden kwestie.
Met de publicatie van de lab gegevens geeft het Instituut voor Dierziekten en Dierhouderij (vroeger ID Lelystad geheten) gehoor aan een uitspraak van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven. Die oordeelde twee weken geleden dat de onderzoekers onzorgvuldig te werk zijn gegaan door informatie achter te houden. De tests herbevestigen volgens minister Verburg dat het virus in Kootwijkerbroek is aangetroffen.Enkele veehouders van wie het vee in 2001 tijdens de MKZ crisis werd geruimd, verzochten jarenlang om inzage in de gegevens van het laboratoriumonderzoek. Die kregen ze tot gisteren niet.
Een van hen is de Kootwijkerbroekse veevoederhandelaar en kalverhouder Gert Jan Dokter. Via zijn advocaat kwamen de gewraakte stukken vandaag in bezit van de kalverhouder.
Hij gaat niet mee in de conclusie van het ministerie van Landbouw. „We zullen ons nu eerst buigen over de inhoud van de stukken”, aldus Dokter. „Het ministerie is blijkbaar zeker van zijn zaak. Maar minister Verburg is geen viroloog.”
Dokter wil, eventueel met hulp van buitenlandse deskundigen, de testgegevens tegen het licht houden.
De crisis zorgde destijds voor veel onrust onder veehouders. In Kootwijkerbroek kwam het tot een treffen tussen boze boeren en de politie. In deze regio werden in totaal op meer dan 200 bedrijven 50.000 dieren afgemaakt. Volgens de boeren is nooit vast komen te staan of de ruiming wel in verhouding stond tot de omvang van de uitbraak.
Minister Verburg van Landbouw hoopt dat met de openbaarmaking van de gegevens alle twijfels over MKZ in Kootwijkerbroek nu zijn weggenomen. „Ik begrijp heel goed welke impact het heeft als de dieren van je boerderij geruimd moeten worden. Dat grijpt zó diep in, dat ik snap dat je als boer echt zeker wilt weten of er inderdaad MKZ in je dorp is geweest. Uit de gegevens die ik vandaag heb verstrekt blijkt dat het MKZ virus écht aanwezig was in Kootwijkerbroek”, aldus de bewindsvrouw in een brief aan de Tweede Kamer.
Drs. L. Jansen, bestuurslid van de Stichting Onderzoek MKZ Crisis Kootwijkerbroek, wijst erop dat de essentie van de uitspraak van het College van Beroep is dat nu de veehouders kunnen vaststellen of er destijds terecht is gediagnosticeerd, of niet. „Dat de minister dit zegt, is te verwachten. Of de veehouders haar conclusie zullen overnemen, moet nog blijken.” Jansen had de dossiers vanmorgen niet gezien. „Belangrijk is: zijn ze volledig en zijn ze juist.”
De stichting maakt zich sinds 2001 sterk voor duidelijkheid in de zaak.