Economie

Binck voorziet consolidatieslag

Internetbeleggersbank BinckBank voorziet een consolidatieslag in Europa, waarin binnen vijf tot tien jaar hooguit vijf spelers overblijven.

ANP
25 September 2008 09:27Gewijzigd op 14 November 2020 06:26
AMSTERDAM - Internetbeleggersbank BinckBank voorziet een consolidatieslag in Europa, waarin binnen vijf tot tien jaar hooguit vijf spelers overblijven. „Binck heeft de ambitie daar de nummer één van te worden”, aldus bestuurslid Nick Bortot van BinckBank.
AMSTERDAM - Internetbeleggersbank BinckBank voorziet een consolidatieslag in Europa, waarin binnen vijf tot tien jaar hooguit vijf spelers overblijven. „Binck heeft de ambitie daar de nummer één van te worden”, aldus bestuurslid Nick Bortot van BinckBank.

„Binck heeft de ambitie daar de nummer één van te worden”, aldus bestuurslid Nick Bortot van BinckBank woensdag. Momenteel rekent het bedrijf zich tot de Europese top 5.Bortot ziet hetzelfde scenario als in de Verenigde Staten, waar nog drie grote onlinebeleggingsbanken actief zijn. „In Amerika waren begin jaren negentig ongeveer honderd onlinebrokers. Dat werden er tientallen en uiteindelijk zijn er maar drie grote over”, aldus het 35-jarige bestuurslid.

„Wij denken dat ook in Europa gaat gebeuren. Uiteindelijk is prijs daarbij heel belangrijk. Wil je lage tarieven aanbieden, dan moet je veel klanten hebben die veel transacties doen.” Bortot verwacht dat het voor kleine partijen steeds lastiger wordt mee te gaan met de tarievenstrijd en de snel veranderende wetgeving.

Binck opende begin deze maand zijn deuren in Frankrijk, de tweede buitenlandse markt naast België. De internetbank was boven verwachting binnen anderhalfjaar winstgevend in België.

Bortot, die de uitbreiding naar België in 2006 leidde en verantwoordelijk is voor de Franse markt, doet geen uitspraken over de eerste weken in Frankrijk. „We kunnen niet over aantallen klanten praten, maar we krijgen veel reacties.” Analisten van ING voorspellen dat Binck vanaf 2010 winst gaat maken op de Franse markt.

De internetbank boekte het afgelopen halfjaar ondanks het slechte beursklimaat een winst van 15,4 miljoen euro, een stijging van ruim 12 procent. „We hebben de succesfactoren van Nederland, zoals lage tarieven en veel service, gekopieerd en overgoten met een dik lokaal sausje”, licht Bortot de strategie van de bank op de buitenlandse markten toe. „Een Belg wil bijvoorbeeld alleen zaken doen met een Belg. In Frankrijk is de handel in warrants heel belangrijk.”

In Frankrijk heeft Binck een paar grote concurrenten zoals Boursorama en Cortal Consors. De concurrentie heeft vooralsnog niet gereageerd op de lagere tarieven van Binck. De Franse media schreven al wel dat Binck de markt „flink heeft opgeschud.”

Binck wil nu eerst sterker worden in Frankrijk alvorens verder te kijken naar bijvoorbeeld Duitsland of Groot-Brittannië. „Natuurlijk willen we nog groeien, maar je moet in ieder geval zorgen dat je als bedrijf stevig staat. Aandeelhouders waarderen het niet erg als je nu heel grote overnames gaat doen”, aldus Bortot, refererend aan de onrust op de financiële markten.

Het huidige beursklimaat heeft voor Binck tot gevolg dat beleggers minder transacties doen. Momenteel is het volgens Bortot „een achtbaan.” „De ene dag denk je: het ziet er goed uit. De andere dag krijg je weer een kleine tegenslag. Maar als ik naar onze klanten luister, denk ik wel dat beleggers al licht zien aan het einde van de tunnel.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer