Binnenland

Limburg verrast door hoge waterstand

De beide Limburgse waterschappen hebben maandagmiddag maatregelen getroffen in verband met de hoge waterstanden van de Maas. Ook elders in het land treden rivieren buiten de oevers. Rijkswaterstaat verwacht geen problemen voor de scheepvaart.

Regioredactie
12 November 2002 09:46Gewijzigd op 13 November 2020 23:56
ZUTPHEN - De waterstanden in de Nederlandse rivieren zijn onverwachts snel gestegen. Zo ook bij Zutphen. Daar is de IJssel buiten de oevers getreden. In Limburg is permanente bewaking. - Foto ANP
ZUTPHEN - De waterstanden in de Nederlandse rivieren zijn onverwachts snel gestegen. Zo ook bij Zutphen. Daar is de IJssel buiten de oevers getreden. In Limburg is permanente bewaking. - Foto ANP

Door aanhoudende regenval steeg het waterpeil van de Maas maandag bij Borgharen zeer snel naar 44,65 meter boven NAP. Dinsdagmorgen om 09.00 uur was het water weer gedaald tot 44,20 meter. Vermoedelijk blijft het peil dinsdag rondom die waterstand steken.

Dat betekent wel dat de kritieke grens van 44,10 meter bij Borgharen nog steeds wordt overschreden. Rijkswaterstaat houdt de vinger daarom aan de pols, aldus dinsdagochtend woordvoerder Klaas Wierenga in het bewakingscentrum in Lelystad. Elke ochtend wordt aan de gemeenten langs de Maas een hoogwaterbericht doorgegeven.

Maandag heeft Rijkswaterstaat aan de Limburgse gemeenten en waterschappen een zogenoemde voorwaarschuwing hoogwater afgegeven. Die blijft de komende dagen van kracht.

Het waterschap Roer en Overmaas in Sittard is begonnen met een inspectie van kaden en dijken langs de Zuid-Limburgse Maas. Ook heeft het pompen neergezet in Itteren, Borgharen, Geulle aan de Maas en Elsloo.

Tevens zijn nogal wat afsluiters in beken dichtgezet om het achterliggende gebied tegen overstroming te beschermen. De afvoer van de beken in Zuid- en Midden-Limburg is volgens het schap nog normaal.

Het waterschap Peel en Maasvallei in Venlo heeft op verschillende plaatsen aggregaten neergezet en in beken die op de Maas uitkomen de afsluiters dichtgezet. Op die manier kan het Maaswater niet terug de beken in stromen.

Het water was de afgelopen twee dagen volgens Wierenga sneller gestegen dan Rijkswaterstaat op basis van de weersverwachtingen had voorzien. „Vanaf zaterdagnacht zitten we opeens 2 meter hoger.” De waterstanden in de Maas laten zich lastig voorspellen, aldus de woordvoerder. „De Maas is echt een regenrivier. Het is gebeurd dat de waterstand binnen 24 uur met 3 meter steeg.”

Ook elders in het land is het water flink gestegen. De IJssel bij Zutphen is 1,5 meter hoger dan vorige week, voor de Rijn bij Lobith geldt hetzelfde. De scheepvaart ondervindt er volgens Rijkswaterstaat geen hinder van. „Dan moet er nog heel wat water bijkomen”, aldus Wierenga.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer