Buitenland

Russische aborteur heeft genoeg van „lopendebandwerk”

De prolifebeweging in Rusland roert zich, meldde The Los Angeles Times dinsdag. Artsen, politici en overheidsambtenaren werken samen om het aantal abortussen omlaag te krijgen. Sommige aborteurs zijn zelfs overgelopen naar het andere kamp. „Werken in een abortuskliniek voelde als werk aan een lopende band; nu voel ik me verantwoordelijk voor al die ongeboren levens.”

Buitenlandredactie
24 September 2008 11:59Gewijzigd op 14 November 2020 06:26
Rusland heeft een van de hoogste aantallen abortussen ter wereld. Foto ANP
Rusland heeft een van de hoogste aantallen abortussen ter wereld. Foto ANP

Rusland heeft een van de hoogste aantallen abortussen ter wereld. Zo stonden tegenover tien geboorten in de beginjaren van het nieuwe millennium dertien abortussen. Volgens statistieken van de overheid zouden er vorig jaar voor het eerst sinds decennia weer meer geboorten dan abortussen zijn geweest. Critici hebben er evenwel op gewezen dat veel abortussen niet gemeld worden en dus onzichtbaar blijven in de statistieken.De beweegredenen om in actie te komen tegen abortus verschillen aanzienlijk. Zo hebben steeds meer medici morele bezwaren tegen het aborteren van menselijke foetussen. Zelfs sommige doorgewinterde aborteurs laten vandaag de dag een ander geluid horen. Zoals Marina Chechneva die jarenlang een abortuskliniek runde, maar nu het Russische publiek bewust probeert te maken van de negatieve kanten. Ze doet dat door het schrijven van artikelen in kranten en tijdschriften. Chechneva typeerde het werk in een abortuskliniek als „het werken aan een lopende band.” „Vrouwen staan in de rij voor een abortus, en voor ze het weten staan ze weer buiten.” „Na jaren foetussen te hebben weggehaald, voel ik me nu verantwoordelijk voor al die ongeboren levens”, aldus Chechneva.

Veel artsen pogen op eigen initiatief levens te redden. Zo schrijft de wet toestemming van de ouders voor bij zwangere meisjes jonger dan zestien, maar nogal wat artsen eisen die toestemming ook bij meisjes jonger dan negentien.

De overheid maakt zich vooral zorgen over de demografische gevolgen van abortus. Daarbij is een totaalverbod op abortus geen optie. Wel poogt de staat de abortuspraktijk door middel van wettelijke beperkingen terug te dringen. Zo werden er onlangs beperkingen opgelegd bij het aborteren tot twaalf weken zwangerschap. Verder kon men een late abortus -vanaf twaalf weken- tot voor kort vrij gemakkelijk krijgen vanwege sociale redenen; nu kan dat nog slechts in extreme omstandigheden, zoals de plotselinge dood van de vader, of om een urgente medische reden.

Sommige parlementariers hebben ervoor gepleit onder advertenties van abortusklinieken waarschuwingen te plaatsen, vergelijkbaar met waarschuwingen tegen roken op cigarettenpakjes.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer