Politiek

Geen standaard voor reanimatie van oudere

De Tweede Kamer vindt met staatssecretaris Bussemaker dat er geen standaardisering moet komen bij reanimatie in verpleeg- en verzorgingshuizen.

Redactie politiek
24 September 2008 09:47Gewijzigd op 14 November 2020 06:25
EN HAAG - De Tweede Kamer vindt met staatssecretaris Bussemaker dat er geen standaardisering moet komen bij reanimatie in verpleeg- en verzorgingshuizen. Foto ANP
EN HAAG - De Tweede Kamer vindt met staatssecretaris Bussemaker dat er geen standaardisering moet komen bij reanimatie in verpleeg- en verzorgingshuizen. Foto ANP

Uiteindelijk moet elke cliënt in overleg met de arts een besluit nemen over wel of niet reanimeren in geval van een hartstilstand. Daarbij gaat de keuze van de betrokkene boven die van hulpverleners, zo stelden de fracties gisteren tijdens een debat in de Tweede Kamer.Voor een algemeen ”ja, tenzij”-beleid, waarbij cliënten worden gereanimeerd tenzij ze zelf hebben aangegeven dat niet te willen, bestaat geen draagvlak. Alleen de fracties van SP, PVV en SGP pleiten daarvoor. SP-Kamerlid Van Gerven vindt dat een ”ja, tenzij”-beleid vertrouwen wekt bij bewoners van tehuizen. „Dat dwingt artsen tot een actieve opstelling. Ouderen voelen zich ten onrechte vaak overbodig of duur”, aldus Van Gerven. PVV-Kamerlid Agema is bang voor een glijdende schaal als de overheid niet duidelijk kiest voor een ”ja, tenzij”-beleid. SGP-fractievoorzitter Van der Vlies gaf aan dat artsen krachtens hun eed gehouden zijn levensreddend bezig te zijn. Ook een christelijke visie op het leven moet leiden tot een ”ja, tenzij”-beleid, aldus de staatkundig gereformeerde politicus.

De regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie steunen in grote lijnen de visie die staatssecretaris Bussemaker enkele weken geleden in een brief aan de Kamer voorstelde. Die houdt in dat de overheid geen keuze maakt, maar die overlaat aan de beroepsgroepen. De bewindsvrouw sloeg gisteren wel een aantal piketpaaltjes: ze vindt dat artsen en cliënten samen tot een besluit moeten komen. Dit besluit moet plaatsvinden binnen zes weken nadat een cliënt in een verzorgings- of verpleeghuis komt wonen en in geval van twijfel dient altijd reanimatie plaats te vinden.

Aanleiding voor de discussie in de Tweede Kamer was de commotie die enkele weken geleden ontstond over het plan van het St. Pieters en Bloklands Gasthuis in Amersfoort om oudere bewoners niet meer te reanimeren, tenzij ze zelf aangaven dat wel te willen. Het St. Pieters en Bloklands Gasthuis trok de nieuwe richtlijn na de ontstane commotie weer in en beraadt zich nu op een andere richtlijn.

Voor verzorgingshuizen bestaat geen algemene richtlijn over reanimatie. De Nederlandse Vereniging voor Verpleeghuisartsen (NVVA) heeft al aangekondigd samen met huisartsen de richtlijn voor reanimatie in verpleeghuizen onder de loep te willen nemen. Daar geldt momenteel als regel dat er niet wordt gereanimeerd tenzij de cliënt nadrukkelijk heeft aangegeven dat wel te willen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer