„Van Middelkoop verkeerde man op verkeerde plaats”
De uitlating van minister Van Middelkoop (Defensie) dat hij „heel blij" was met het uitstel dat hij jarenlang achter elkaar kreeg voor zijn militaire dienstplicht, leidt zowel binnen als buiten de krijgsmacht tot commotie. „Het is voor mij een bevestiging van een al langer bestaand beeld van de verkeerde man op de verkeerde tijd op de verkeerde plaats", stelt voorzitter Wim van den Burg van de militaire vakbond AFMP.
Volgens zijn collega Jean Debie van de VBM NOV gooit hij zijn geloofwaardigheid te grabbel en worden militairen heel ongelukkig van deze minister. „Het was beter voor de minister en de krijgsmacht geweest als hij het ambt van minister van Defensie niet had aanvaard”.De bewindspersoon kreeg jaren achter elkaar uitstel wegens ’persoonlijke onmisbaarheid’ voor de GPV-fractie in de Tweede Kamer, een van de voorlopers van de ChristenUnie waar hij medewerker van was. Dat duurde tot hij dertig was en niet meer hoefde. Van Middelkoop geeft aan moeite met gezag te hebben. „Tijdens die twee dagen militaire keuring voelde ik: dit is helemaal niets voor mij. Hier ga ik doodongelukkig van worden. Het is een vorm van eigenzinnigheid".
Volgens zijn woordvoerder zou de minister zijn dienstplicht wel vervuld hebben als hij niet op deze wijze uitstel had gekregen. De minister heeft nooit geprobeerd zijn dienstplicht te ontduiken; hij was volgens de woordvoerder vooral blij omdat hij daardoor zijn droombaan bij de GPV-fractie kon vervullen.
Maar de VVD wil dat Van Middelkoop en premier Balkenende in een brief uitleggen hoe de minister denkt te kunnen functioneren, nu hij wel gezagsgetrouwheid van militairen verwacht en niet van zichzelf. De liberalen zijn ook ontzet omdat de minister geen rangen wil leren. De PVV vindt het een „minister van Defensie onwaardig" en noemt het slecht voor het moreel van de militairen in Afghanistan. De SP noemt het cynisch een „enorm wervende tekst" en vindt het „ontzettend slecht" in een tijd van ernstige personeelstekorten.
Het is „geen gelukkige uitspraak", vindt de PvdA. Hij moet hem maar aan zijn eigen mensen uitleggen. Het CDA is verbaasd. Van Middelkoop noemde Defensie altijd zijn „droomdepartement". De coalitiepartij had nooit vermoed dat de minister indertijd de keuze heeft gemaakt om de dienstplicht niet te vervullen en noemt het „bijzonder" dat iemand die toen vond dat hij niet in die organisatie paste nu aan het hoofd staat van dit departement. Maar het is geen aanleiding om het functioneren van Van Middelkoop ter discussie te stellen.
Van Middelkoops eigen ChristenUnie benadrukt dat de uitspraken gaan over keuzes die hij ruim 25 jaar geleden heeft gemaakt. Sindsdien heeft Van Middelkoop zich als Kamerlid ingezet voor Defensie en als minister gaat hij er ook „met hart en ziel" voor, stelt de fractie.