Buitenland

Nieuwe zorgen over EU-parlement Straatsburg

Het ingestorte dak van het gebouw van het Europees Parlement in Straatsburg is nog maar net gerepareerd of het parlementsgebouw is opnieuw in opspraak. Er zit veel meer asbest in het pand dan gedacht.

ANP
23 September 2008 19:13Gewijzigd op 14 November 2020 06:25

Dat blijkt uit een brief van de ambtelijke top van het Europarlement, die dinsdag door een Griekse liberale Europarlementariër naar buiten is gebracht. Marios Matsakis, van beroep forensisch patholoog, stelt in een schrijven aan zijn collega’s dat hij het gebouw „ongeschikt acht voor gebruik door mensen". Hij wil niet meer in Straatsburg werken zolang niet alle asbest veilig is verwijderd.Matsakis’ VVD-collega Jules Maaten is eveneens bezorgd maar wil Straatsburg nog niet boycotten. Wel wil ook hij meer duidelijkheid over de risico’s. „Het lijkt er op dat het gebouw negen jaar geleden haastiger is gebouwd dan goed is", aldus Maaten.

Dàt er asbest aanwezig was, was al bekend, maar in eerste instantie leek het alleen aanwezig in technische ruimtes in het gebouw waar niemand bijkan. Nu blijkt dat asbest onder meer in leidingen zit, in vloertegels, in de zonwering en in de verf op de trapleuningen in een groot deel van het gebouw.

De afgelopen tijd is al asbest verwijderd uit een aantal ruimtes en dat zal de komende twee jaren doorgaan. Volgens de leiding van het EP is het niet nodig het hele EP urgent te ontdoen van de asbest. Zolang de ’vaste’ asbest niet wordt beschadigd (door bijvoorbeeld zagen, boren of breken), kan hij niet vrijkomen.

Toch kan dit aanleiding geven tot een hernieuwd pleidooi om niet meer in Straatsburg te vergaderen. Het EP had juist dinsdag besloten in oktober weer als normaal naar Straatsburg af te reizen voor de maandelijkse plenaire vergadering, nadat het deze zomer ingestorte dak was gerepareerd.

Het Europees Parlement is het enige parlement ter wereld dat op twee locaties vergadert. Politici, medewerkers, tolken en journalisten verhuizen voor vier á vijf dagen per maand van Brussel naar Straatsburg. Dat kost naar schatting 200 miljoen euro per jaar.

De vergaderingen in Straatsburg zijn verplicht op grond van het EU-verdrag. De Franse regering weigert dit op te geven wegens het prestige en de inkomsten voor de hotels en restaurants in Straatsburg.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer