Binnenland

„Ondermaatse zorg overal in psychiatrie”

Door het hele land zijn er psychiatrische inrichtingen waar patiënten zeer lang in separeercellen worden gestopt, waar te weinig personeel is en waar de zorg aan patiënten onder de maat is. Dat heeft voorzitter Marja Hasert van de belangenorganisatie van psychiatrische patiënten Ypsilon dinsdag gezegd.

ANP
23 September 2008 14:48Gewijzigd op 14 November 2020 06:25
Door het hele land zijn er psychiatrische inrichtingen waar patiënten zeer lang in separeercellen worden gestopt, waar te weinig personeel is en waar de zorg aan patiënten onder de maat is. Dat heeft voorzitter Marja Hasert van de belangenorganisatie van
Door het hele land zijn er psychiatrische inrichtingen waar patiënten zeer lang in separeercellen worden gestopt, waar te weinig personeel is en waar de zorg aan patiënten onder de maat is. Dat heeft voorzitter Marja Hasert van de belangenorganisatie van

Maandag liet het concern voor geestelijke gezondheidszorg Arkin de Amsterdamse kliniek SPDC Oost sluiten omdat de zorg er zo slecht was dat patiënten er onveilig waren. Maar volgens Ypsilon is de Amsterdamse kliniek bepaald niet de enige.Voorzitter Hasert stelt dat het in psychiatrische inrichtingen wel vaker voorkomt dat patiënten niet in de gaten worden gehouden als ze ’in de separeer’ zitten’. „Je hoort ook dat mensen weken achter elkaar in de separeercel zitten, zonder dat deskundigen bekijken of het nog nodig is dat ze opgesloten worden”, zegt ze. Vaak heeft het volgens haar met personeelsgebrek te maken. „Als cliënten lastig zijn, is er geen tijd om ze met gesprekken en aandacht rustig te krijgen. De patiënten worden dan gewoon in de isoleercel opgesloten”.

Ypsilon zegt dat door de overmaat aan bureaucratie binnen de psychiatrie veel personeelskracht verloren gaat. „Medewerkers hebben te weinig tijd om daadwerkelijk met patiënten bezig te zijn”.

Volgens Ypsilon zit er veel verschil tussen de instellingen onderling. „De ene psychiatrische instelling hanteert totaal andere protocollen voor de behandeling van patiënten dan de andere”.

De geestelijke gezondheidszorg wordt binnen de wereld van de gezondheidszorg vaak een ’black box’ genoemd omdat er weinig inzicht is in de vraag hoe het geld er wordt besteed, wat artsen precies met hun patiënten uithalen en of behandelingen ook zinvol zijn.

De instellingen krijgen sinds dit jaar geleidelijk aan met marktwerking te maken. Ze worden hierdoor gedwongen om aan zorgverzekeraars en de rest van de buitenwereld duidelijk te maken wat ze presteren. Het kabinet hoopt dat er op deze manier meer duidelijkheid komt over de vraag welke inrichtingen de kwaliteit van zorg op orde hebben en welke instellingen achterblijven.

Volgens voorzitter Marleen Barth van brancheorganisatie GGZ Nederland zijn de instellingen blij met de invoering van de marktwerking. Naar haar mening is de situatie bij de Amsterdamse kliniek een uitzondering en functioneren de andere instellingen in Nederland over het algemeen goed.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer