Binnenland

Naaldwijkse hekelt overpad door huis

Recht van overpad verlenen aan de buren betekent meestal dat iemand moet dulden dat buren over het erf of een stukje land mogen lopen om bij de weg te komen. Een Naaldwijkse weduwe (89) moet echter gedogen dat haar buurvrouw dwars door haar woning aan het Zuideinde loopt.

Van onze correspondent
23 September 2008 09:22Gewijzigd op 14 November 2020 06:25

Om daar een eind aan te maken, spande de Naaldwijkse bij de Haagse rechtbank een kort geding aan tegen haar buurvrouw, een 70-jarige weduwe. Dat diende maandag.De 89-jarige heeft er genoeg van om op de meest onverwachte momenten haar buurvrouw of anderen voor zich te zien staan als ze uit de douche komt. De deur van haar badkamer komt uit op de bijkeuken, die grenst aan de bijkeuken van de buren. Beide bijkeukens bevinden zich achter de aangrenzende huizen. Het zijn achterbuitenplaatsjes geweest die al tientallen jaren bij de huizen zijn getrokken.

In de tussenmuur van de bijkeukens zit een deur. De gedaagde buurvrouw mag volgens een in 1974 verworven overpadrecht vanuit haar bijkeuken via die tussendeur dwars door de bijkeuken van de hoogbejaarde buurvrouw naar buiten. Vervolgens mag ze om het half vrijstaande buurhuis heen, langs het voorkamerraam, naar de weg lopen.

Volgens eiseres maken de buren pas sinds een jaar weer gebruik van dat overpadrecht, nadat er tientallen jaren geen beroep op was gedaan. Voordien was de tussendeur aan de kant van de gedaagde buurvrouw zelfs afgesloten en afgetimmerd geweest, stelde advocate mr. R. Ottens van de eiseres. „Maar plots was hij weer open en stond de buurvrouw in de bijkeuken. Niet eens om naar buiten te gaan, maar gewoon om zomaar rond te kijken. Ze ging gelijk weer terug naar binnen haar eigen huis in”, aldus de advocate. „Ik kan me geen belang voorstellen waardoor ze dat recht nu opeens weer willen uitoefenen, zeker als het om zo’n enorme inbreuk op de privacy gaat.”

Een slepende bodemprocedure om het erfpadrecht bij de wortel aan te vechten begint ze niet, zei de advocate. „Dat wordt zo’n jarenlange procedure met het horen van allemaal getuigen. Mijn cliënte zou mogelijk niet meer in leven zijn als daarin eindelijk vonnis zou worden gewezen.” Daarom vroeg ze in een verkorte gedingprocedure om een beperking van het bestaande erfpadrecht: een beperking tot gebruik uitsluitend bij noodgevallen, zoals brand.

De buurvrouw ontkent echter dat er pas sinds een jaar weer gebruik wordt gemaakt van het overpadrecht. Ze vindt het makkelijk voor de boodschappen, zegt ze. Dat ze bijvoorbeeld niet natgeregend en al over het parket in haar eigen woonkamer naar de bijkeuken hoeft. Of dat een kinderwagen makkelijker naar binnen kan.

De deur is trouwens nooit dichtgetimmerd geweest, zegt de buurvrouw. Het zou juist de 89-jarige vrouw zijn geweest die de deur had willen laten dichtmetselen en die obstakels had aangebracht, zoals een stuk ijzer of haar rollator. Ze had schriftelijke getuigenverklaringen aan de rechter gezonden om dat te bewijzen. De gedaagde buurvrouw en haar zoon, die mede-eigenaar van de woning is, ontkennen dat ze het erfpadrecht weer zijn gaan gebruiken om het veilig te stellen voor verjaring met het oog op de waarde van het huis. Hun advocaat mr. D. Tap vroeg de rechter de vordering af te wijzen.

Pogingen van kortgedingrechter J. Nijhuis om de zaak in der minne te schikken, faalden maandag tot twee keer toe. Zij doet op 3 oktober uitspraak.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer