Ministerie wil meer academici voor de klas
Staatssecretaris Van Bijsterveldt van Onderwijs wil meer academici voor de klas. Daarvoor introduceert ze een zogeheten educatieve minor.
Een educatieve minor is een onderwijsbevoegdheid voor studenten aan universiteiten. Ze kunnen deze bevoegdheid halen tijdens hun bachelorstudie. Als ze deze tweedegraads bevoegdheid hebben behaald, mogen de studenten na afronding van hun bachelor in de theoretische leerweg van het vmbo en de eerste drie leerjaren van havo en vwo les gaan geven.De nieuwe leerroute wordt nog dit schooljaar door universiteiten en scholen voor voortgezet onderwijs ontwikkeld, zo staat in de nota ”Krachtig meesterschap” voor meer en beter opgeleide leraren, die staatssecretaris Van Bijsterveldt vanmorgen in Utrecht presenteerde.
In de nota staan de maatregelen die Van Bijsterveldt tot 2011 wil nemen om de kwaliteit van de lerarenopleidingen te vergroten en de instroom te vergroten. De nota is in nauw overleg met studenten, docenten, lerarenopleidingen en scholen tot stand gekomen. Deze kabinetsperiode trekt de bewindsvrouw in totaal zo’n 100 miljoen euro uit voor meer en betere leraren.
De bewindsvrouw gaat duidelijke eisen stellen aan het in- en uitstroomniveau van lerarenopleidingen. Opleidingen gaan in overleg met het onderwijsveld een gezamenlijke kennisbasis, eindtermen en examens ontwikkelen. Studenten die de lerarenopleiding binnenkomen, moeten in principe in staat zijn een opleiding met succes af te ronden.
In de praktijk blijken mbo’ers een kwetsbare groep te vormen. Om het instroomniveau te vergroten, komen er intakegesprekken zodat achterstanden zo snel mogelijk worden weggewerkt. Dat kan gebeuren in de zomervakantie voorafgaand aan de start van de opleiding. Het ministerie van Onderwijs zal deze zomertrainingen tijdelijk gaan ondersteunen.
Op korte termijn komt er een onderzoek naar een verplicht vakkenpakket in de vooropleiding. Met name voor mbo-studenten kan dit van belang zijn om te slagen op de lerarenopleiding.
De HBO-raad onderschrijft de ambitie van staatssecretaris van Bijsterveldt om de lerarenopleidingen in Nederland verder te verbeteren en versterken.
„Wij delen haar opvatting dat kwaliteit een noodzakelijke voorwaarde is voor kwantiteit. Een groeiend tekort aan leraren kan alleen in die volgorde worden afgewend”, aldus voorzitter Terpstra.