Kerk & religie

Gereformeerde Kerken hersteld

De Gereformeerde Kerken hersteld (GKH) herdenken vandaag in de Zuiderkerk in Zwolle hun vijfjarig bestaan. Enkele begrippen uitgelegd.

19 September 2008 21:04Gewijzigd op 14 November 2020 06:24

VOORGESCHIEDENIS: Het kerkverband van de zogenoemde nieuwe vrijgemaakten ontstond in 2003. Dat jaar had op zaterdag 20 september in Zwolle een vergadering plaats van bezwaarde leden van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV). In een Akte van Vrijmaking of Wederkeer spraken zij uit dat de GKV niet langer de ware kerk zijn, omdat zuivere en onschriftuurlijke leer een wettige plaats naast elkaar hebben. De verontrusten spreken niet van een afscheiding of scheuring maar van een vrijmaking: kerkleden maken zich vrij van de afdwalingen van de kerk om juist de band aan de kerk vast te houden.NAAM: Het kerkverband van de nieuwe vrijgemaakten koos in maart 2006 voor de naam ”De Gereformeerde Kerken in Nederland”. Ze zien zich als de rechtstreekse voortzetting van de Gereformeerde Kerken zoals die er waren na de Reformatie in de zestiende eeuw - „en zoals de Here die kerken bewaarde door Afscheiding, Doleantie, Vereniging en Vrijmaking en ten slotte door onze nieuwe vrijmaking tot op vandaag.”

De generale synode van Mariënberg 2005-2006 besloot plaatselijke gemeenten met ”De Gereformeerde Kerk te” aan te duiden en daarbij ook het woordje ”de” met een hoofdletter te schrijven. Om verwarring met andere kerkverbanden te voorkomen -plaatselijke kerken binnen de GKV noemen zich ook ”Gereformeerde Kerk”- kan zo nodig de postale aanduiding ”hersteld” worden gebruikt.

GRONDSLAG: De grondslag van de GKH is „geheel de Schrift, zoals wij daarvan belijdenis doen” in de apostolische geloofsbelijdenis, de geloofsbelijdenis van Nicea, de geloofsbelijdenis van Athanasius, de Nederlandse Geloofsbelijdenis, de Heidelbergse Catechismus en de Dordtse Leerregels. De GKH gebruiken de Gereformeerde (Dordtse) kerkorde.

OECUMENE: De GKH zoeken de eenheid „met allen die deze grondslag in woord en daad onderschrijven.” De synode van de GKH heeft een appel van de GKV om te komen tot „eenheid van het algemeen en ontwijfelbaar christelijk geloof” naast zich neer gelegd. De GKV zouden onvoldoende de noodzaak inzien van terugkeer naar Schrift, belijdenis en kerkorde. De synode van de GKV besloot vorige week echter haar appel te handhaven en zo mogelijk het gesprek aan te gaan. Contacten met de Hersteld Hervormde Kerk worden vooralsnog belemmerd vanwege de hervormde kerkorde van 1951 en de kerkleer.

KERKBLAD: Het officiële orgaan van de GKH is De Bazuin. Het weekblad is sinds januari 2007 de opvolger van Reformanda. Doel van De Bazuin is de toerusting van gemeenteleden. De GKH hebben ook een website: www.gereformeerde-kerken-hersteld.nl.

PREDIKANTEN: De GKH hebben één predikant, dr. S. de Marie uit Zwolle. Emeritus predikant is dr. P. van Gurp uit Dalfsen. Toekomstige predikanten worden opgeleid aan de Theologische Universiteit Apeldoorn. Inmiddels zijn twee gereformeerd herstelde studenten bezig aan een studie theologie.

KERKEN: De GKH tellen ongeveer 1500 leden, verdeeld over negen gemeenten en twee wijkgemeenten (Amersfoort e.o. en Ermelo). Eerder dit jaar had een breuk plaats in de gemeente van Bergentheim/Bruchterveld en omstreken. De kerk van Zwijndrecht kwam in 2006 buiten het kerkverband te staan vanwege een meningsverschil tussen de gemeente en de classis.

plattekst rafelen (u20,1,0(CLASSES: De GKH kennen twee classicale ressorten, namelijk de classis Noord-Oost en de classis Zuid-West. Tot de classis Noord-Oost behoren de kerken van Assen e.o., Bergentheim/Bruchterveld e.o., Emmen e.o., Groningen, Mariënberg en Olterterp e.o. De classis Zuid-West wordt gevormd door de kerken van Berkel en Rodenrijs/Bergschenhoek, Hasselt e.o. en Zwolle e.o.

plattekst rafelen (u20,1,0(SYNODE: De generale synode van de GKH komt elke twee jaar bijeen in verband met het ontbreken van particuliere synoden. De eerste synode had plaats in Mariënberg in 2005-2006. In Zwolle heeft vandaag de slotzitting plaats van de tweede generale synode, die van Zwolle 2007-2008. Voorzitter (preses) is de Zwolse predikant dr. S. de Marie. In het moderamen (bestuur) zitten verder A. Admiraal (Hasselt), P. Drijfhout (Oosterhesselen) en G. H. Plaggenmars (Mariënberg). Emeritus predikant dr. P. van Gurp is adviseur.

plattekst rafelen (u20,1,0(SLOTZITTING: De synode houdt vandaag in de Zuiderkerk in Zwolle haar slotvergadering. Ook heeft dan de herdenking van „vijf jaar vrijmaking” plaats. Dr. S. de Marie en dr. P. van Gurp houden toespraken en eerste scriba P. Drijfhout geeft een toelichting op de synodeacta. Ook is er samenzang en een optreden van het Gereformeerd Mannenkoor.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer