Bos: Amerika moet af van „graaikapitalisme”
De kredietcrisis dwingt de Amerikanen afscheid te nemen van een financieel systeem dat is gebouwd op hebzucht. „Deze vorm van kapitalisme is voorbij”, voorziet minister Bos van Financiën.
„De hele crisis betekent de definitieve teloorgang van een systeem dat is gebaseerd op hebzucht, onverantwoorde risico’s en perverse beloningen”, zei de bewindsman vrijdag na afloop van de ministerraad.Hij constateerde tevens dat beleggers positief reageren op het plan van aanpak waarmee de Amerikaanse regering de kredietcrisis wil bedwingen. „Kennelijk bestaat de gedachte dat dit de mogelijkheid biedt om de risico’s uit het systeem te krijgen”.
Onderdeel van het Amerikaanse noodplan wordt waarschijnlijk een miljardenfonds dat de twijfelachtige investeringen van banken en andere financiële bedrijven overneemt. Premier Jan Peter Balkenende noemde het een heel bijzondere situatie dat de „kampioen marktwerking” Amerika zelf een prominente rol gaat spelen om de rust terug te brengen op de financiële markten. „Dat is nu wel nodig, want het is erg woelig”.
De premier en de minister van Financiën vinden dat de grote problemen in de Verenigde Staten het belang aantonen van goed toezicht. Bos stelt dat de VS in het verleden tevergeefs hebben geprobeerd het financieel toezicht op orde te krijgen. Volgens de minister-president is het toezicht in Nederland juist „goed en strak” georganiseerd. Ook staan de Nederlandse banken er anders voor.
Bos durfde niet aan te geven of het reddingsplan het einde van de crisis zal betekenen. Ook Balkenende zei dat op langere termijn nog moet blijken of het Amerikaanse plan van aanpak echt voor verbetering zorgt.