Politiek

Kamer past kabinetsplannen nauwelijks aan

Premier Balkenende heeft donderdag de kabinetsplannen voor volgend jaar vrijwel ongeschonden door de Tweede Kamer geloodst. De regeringsfracties brachten slechts voor 140 miljoen euro aan wijzigingen aan, op een totale overheidsbegroting van 224 miljard.

Redactie politiek
18 September 2008 18:50Gewijzigd op 14 November 2020 06:24
Balkenende trotseert verdeelde oppositie.
Balkenende trotseert verdeelde oppositie.

Tijdens de tweedaagse algemene beschouwingen leden voorstellen van de oppositie voor ingrijpender aanpassingen schipbreuk. Een motie van wantrouwen van PVV–leider Wilders tegen het kabinet was kansloos.Het kabinet kreeg van de linkse oppositiepartijen forse kritiek over de koopkrachtplaatjes voor volgend jaar. Vooral chronisch zieken en gehandicapten dreigen er dan op achteruit te gaan door een bezuiniging op de compensatieregeling voor buitengewone zorgkosten.

Het kabinet heeft al eerder toegezegd hun positie nog eens te bekijken, maar Balkenende gaf donderdag geen koopkrachtgaranties. PvdA–fractieleider Hamer, die eerder aandrong op maatregelen, zei erop te vertrouwen dat het kabinet met een goede oplossing komt.

Kritiek van VVD en D66 dat de overheidsbegroting voor 2009 een ’gatenkaas’ zou zijn en dat het kabinet geen oog heeft voor de gevolgen van de wereldwijde kredietcrisis, verwierp Balkenende. Hij verweet VVD–leider Rutte zelfs „kul" te verkopen. De premier wees erop dat Nederland het in economisch opzicht beter doet dan het Europese gemiddelde, dat de werkloosheid laag is en ons pensioenstelsel robuust. Bovendien stijgt het begrotingsoverschot en daalt de staatsschuld.

PVV–leider Wilders, die had geëist dat „Marokkaans tuig" het land uitgezet wordt als het zich schuldig maakt aan criminaliteit, kreeg van de premier een hard weerwoord. Ook Balkenende wil een halt toeroepen aan wangedrag. „Maar u moet niet een bepaalde groep in een hoek zetten", hield hij Wilders voor. „Wij zijn een land van verscheidenheid. U hebt het over dé islam en dé moslims, dat doet mij pijn".

Ook andere fracties spraken hun afschuw uit over de uitlatingen van Wilders. GroenLinks–leider Halsema omschreef diens PVV als een „platform voor het vervloeken van vreemdelingen". Pechtold (D66) noemde Wilders een extremist en beschuldigde hem van racisme.

Het wensenlijstje dat de regeringspartijen aan het slot van het debat via wederzijds gesteunde moties verzilverden, bevat vooral kleinere punten. Op verzoek van het CDA komt er wat extra geld voor het wegwerken van regionale verkeersknelpunten en voor woningbouw. De PvdA zorgde voor conciërges op scholen in probleemwijken, meer wijkverpleegkundigen en 10 miljoen extra voor cultuur. De ChristenUnie wist geld vrij te maken voor onder meer een tegemoetkoming voor mbo–scholieren die per openbaar vervoer reizen.

De extra wensen worden gedekt uit meevallers en een bezuiniging op de inhuur van externe adviseurs bij het Rijk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer