Economie

Najaarsoverleg verloopt bepaald niet gladjes

Het kabinet en de sociale partners zijn er vrijdag tijdens het Najaarsoverleg niet in geslaagd om het eens te worden over loonmatiging, pensioen en WAO.

ANP
8 November 2002 21:26Gewijzigd op 13 November 2020 23:56

Ze gaan zaterdag verder praten. Minister De Geus van Sociale Zaken en voorzitter Schraven van VNO-NCW hebben dat gezegd. Beiden onderstreepten goede hoop te hebben er uiteindelijk uit te komen, maar gezien de complexiteit van de onderwerpen is er meer tijd nodig, aldus Schraven. Vooral de WAO is nog een groot struikelblok.

Voorzitter De Waal van de vakcentrale FNV en CNV-voorman Terpstra zijn een stuk pessimistischer. „Het pakket dat het kabinet biedt, is absoluut onvoldoende”, aldus De Waal. „Het zal me niet verbazen als we er helemaal niet uitkomen”, somberde Terpstra. Beiden benadrukten dat er een akkoord moet komen over alle onderwerpen. Volgens Terpstra hebben de partijen vrijdag op het punt gestaan elkaar kwaad de rug toe te keren.

Het kabinet wil dat de lonen volgend jaar niet meer stijgen dan met het inflatieniveau van 2,5 procent. Dat is nodig gezien de slechte economische situatie en de oplopende werkloosheid. Maar de sociale partners willen de lonen alleen matigen als daar wat tegenover staat. De belangrijkste eisen van de sociale partners liggen op het gebied van de WAO, pensioenen en spaarloon.

De sociale partners willen dat het kabinet de pensioenfondsen meer tijd geeft om hun tekorten aan te vullen. Ze willen voorkomen dat de pensioenpremies omhoog moeten, want dat verhoogt de loonkosten en is dus slecht voor de werkgelegenheid, redeneren ze. Volgens Terpstra zijn de partijen er op dit punt zo goed als uit.

Aanzienlijk moeilijker ligt dat bij de WAO. De sociale partners willen dat de uitkering voor volledig arbeidsongeschikten stijgt van 70 naar 75 procent en dat de WAO-boetes voor bedrijven van tafel gaan. Maar het kabinet is daartoe pas bereid als de instroom in de WAO fors daalt. „Het kabinet heeft nog geen betere variant op tafel gelegd”, aldus De Waal.

Een ander punt dat nog moet worden geregeld, is het spaarloon. Met name de vakbeweging hecht eraan dat dit behouden blijft, maar om dat te betalen zou het bedrag van 500 miljoen euro dat het kabinet voor lastenverlichting heeft gereserveerd, moeten sneuvelen.

De partijen moeten er vandaag uitkomen, want maandag behandelt de Tweede Kamer het belastingplan voor volgend jaar. Dan moet de toekomst van het spaarloon duidelijk zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer