Reformatorische sbo voor Werkendam
De Ds. Joh. Groenewegenschool in Werkendam gaat zogeheten ”passend onderwijs” bieden door speciaal onderwijs te koppelen aan het reguliere schoolaanbod. Hierdoor zijn Werkendamse leerlingen in de toekomst niet meer aangewezen op speciaal onderwijs in Barendrecht.
Het Werkendamse project komt in een stroomversnelling omdat het door het ministerie aangemerkt is als een zogenaamd veldinitiatief. De raadscommissie Inwoners discussieerde dinsdagavond over de huisvestingsconsequenties van dit project.Vanaf 2011 moeten alle scholen passend onderwijs bieden. Enkele zogenoemde veldinitiatieven bepalen hoe het passend onderwijs er uiteindelijk uit moet gaan zien. Momenteel wordt dit nog op verschillende manieren ingevuld. De Groenewegenschool geeft het vorm door een sbo-school in het onderwijsaanbod te integreren.
Directeur A. Geuze zegt dat het een uitvloeisel is van een traject dat al veel eerder in gang is gezet door vijf reformatorische samenwerkingsverbanden om verspreid over de Bijbelgordel in Nederland een aantal voorzieningen voor speciaal onderwijs te vestigen. „Omdat nu de Wet passend onderwijs eraan zat te komen, konden we er mooi op inhaken door een startsubsidie aan te vragen.”
In het raadsvoorstel wordt vermeld dat de nieuwe onderwijsvorm ook openstaat voor leerlingen van buiten de achterban. Geuze betreurt dat daarover in de lokale media een misverstand over is ontstaan, mede door uitlatingen van portefeuillehouder Hak. Zij gaf onlangs aan dat het gaat om reformatorisch onderwijs, maar dat het openstaat voor iedereen.
Directeur Geuze zegt dat de school net als alle andere reformatorische sbo-scholen verplicht is sbo-leerlingen uit de eigen gemeente te accepteren. Voorwaarde is wel dat de ouders schriftelijk beloven de grondslag van de school en het daaruit volgende beleid te respecteren. Ouders die hun leerlingen het ”gewone” basisonderwijs laten volgen, moeten zoals vanouds de grondslag niet alleen respecteren, maar ook onderschrijven. Volgens Geuze is het toelatingsbeleid daarmee in juridische zin voor sbo-leerlingen iets ruimer. „Maar in de praktijk voorzie ik dat het geen enkel verschil uitmaakt. Seculiere sbo-leerlingen uit Werkendam gaan in de praktijk naar de openbare school in Gorinchem.”
Wethouder Hak (CDA) erkent dat haar bewoordingen niet helemaal correct zijn geweest. „Het college is op zoek geweest naar de juiste bewoordingen en we hebben daarbij de spijker niet helemaal op de kop geslagen. We bedoelden echter wel hetzelfde.”
Vrijwel alle raadsfracties reageerden gisteren enthousiast op de plannen van de school. Raadslid C. Verweij (PvdA) bedong wel dat het feit dat de school mogelijk interessant is voor niet-reformatorische leerlingen, geen deel mag uitmaken van de motivatie om dit plan te steunen. „Wij willen de garantie dat het project van de Groenewegenschool geen blokkade gaat vormen voor projecten elders in de regio.” De PvdA hoopt dat veel meer scholen een dergelijk project zullen starten.
H. Bouman (Stuurgroep-Dorpsbelang combinatie) vroeg zich af of scholen wel het recht hebben om een ”respectverklaring” van ouders te vragen. Volgens Hak is dat inderdaad het geval. „Als ouders ervoor kiezen om deze verklaring niet te tekenen, kunnen zij het tot een vergelijk laten komen bij de rechtbank. Het is maar de vraag of dit iets oplevert en of ouders dit zullen willen.” Ook Geuze verwacht niet dat het zover zal komen. „Als leerlingen afkomstig zijn vanuit een achtergrond die wezensvreemd is aan de reformatorische cultuur, lijkt het me onwaarschijnlijk dat ouders voor onze school zullen kiezen en kinderen zich bij ons thuis zullen voelen.”