Wapens van Hezbollah weer ter discussie
Een nieuw seizoen van de Libanese soapserie is dinsdag van start gegaan. De anti-Syrische en de pro-Syrische partijen zijn begonnen aan een nieuwe ronde van nationale dialoog, dit keer onder toezicht van president Michel Suleiman. Belangrijkste punt op de agenda: een nationale defensiestrategie.
Het gaat bij de besprekingen in feite om de wapens van Hezbollah. De wapens zijn al jaren een doorn in het oog van de anti-Syrische partijen, die een meerderheid vormen in het parlement.De eerste aflevering begon gisteren op het paleis van de in mei verkozen Suleiman in Baabda, een plaatsje in de bergen boven Beiroet. Suleiman was een compromiskandidaat in de politieke impasse die het land achttien maanden in de greep hield en in mei werd doorbroken. De keuze is op de voormalige legerchef gevallen vanwege zijn neutrale koers en zijn succesvolle beleid om het leger uit de religieuze conflicten te houden in de afgelopen jaren. Het is nu zaak deze reputatie om te zetten in daden. Geen eenvoudige opgave.
Hezbollah bestormde in mei met veel machtsvertoon West-Beiroet en delen van het Chufgebergte. Op diverse plaatsen in de stad werden provocerende checkpoints ingericht. In een paar dagen tijd vielen 65 doden en de chaos was compleet. De anti-Syrische partijen zagen de eenzijdige geweldsexplosie als een bewijs dat Hezbollah de wapens niet alleen voor verzet tegen Israël heeft, maar ook gebruikt als intern machtsmiddel.
Na bemiddeling van diverse Arabische landen kwam in de Qatarese hoofdstad Doha een akkoord tot stand. Afgesproken werd onder meer dat er een nieuwe president zou worden gekozen, een regering van nationale eenheid zou worden gevormd en dat een nieuwe ronde van nationale dialoog over een defensiestrategie zou worden gestart. Aan de derde afspraak is nu voldaan.
Het wordt tijd dat er spijkers met koppen worden geslagen in het land van de ceder. De wapens van Hezbollah zijn al sinds het vertrek van de Syriërs in 2005 een controversieel punt. In 2006 liep een ronde van dialoog na maanden spaak, waarna door een onbezonnen actie van ’het verzet’ een 34 dagen durende oorlog met Israël uitbrak. Sinds deze oorlog stonden de wapens voor de parlementaire meerderheid boven aan de agenda. Maar na nog een mislukte serie van dialogen stapten alle sjiitische ministers op en de crisis was compleet.
Dat de dialoog van woensdag zwaar beladen is, bleek uit een aantal incidenten in de afgelopen dagen. Maandagochtend ontploften er zes bommen in het centrum van Beiroet. Een week geleden kwam politicus Saleh al-Aridi bij een aanslag om het leven. De actie, wellicht bedoeld als bom onder de dialoog, had een verbroederend effect.
Aridi, de rechterhand van de pro-Syrische en aan Hezbollah verbonden druzenleider Talal Arslan, is het eerste slachtoffer aan pro-Syrische kant. De reeks aanslagen die het land al ruim drie jaar in de greep houdt, hadden steeds anti-Syrische politici tot doelwit. Maandag sprak een delegatie van de anti-Syrische partij van druzenleider Walid Jumblatt met Hezbollah. De ontmoeting werd opgezet door Arslan en is belangrijk. Jumblatt heeft al sinds 2004 geen direct contact meer met Hezbollah gehad. Ook de twee rivaliserende druzenclans zoeken steeds meer toenadering tot elkaar.
Chef van de Arabische Liga Amr Mussa arriveerde maandag eveneens in Beiroet om de partijen de steun van de Arabische landen te geven. Of de dialoog een succes wordt, is de vraag. Hezbollah liet hier afgelopen weekend geen misverstand over bestaan. De wapens staan niet ter discussie, ze zijn nodig voor de bescherming van Libanon.
Jumblatt en de zijnen lijken hier vooralsnog niet van onder de indruk. Ze hebben al aangegeven dat ze niet zullen accepteren en dat ze klaar zijn voor een lange discussie. En daarmee is het succes van deze nieuwe dialoogronde uiterst onzeker.