Haarlem moet betalen voor terugkeer doeken
De gemeente Haarlem moet zeker enkele tonnen bijeenbrengen om drie schilderijen terug te krijgen die in 2002 uit het Frans Hals Museum in Haarlem werden gestolen en afgelopen weekeinde zijn teruggevonden.
Museumdirecteur Schampers heeft dat dinsdag gezegd in een uitleg over de verzekering van de doeken.Bij de spectaculaire roof verdwenen in totaal vijf schilderijen: ”De kwakzalver” van Jan Steen, ”Straatmuzikanten” van Cornelis Bega, ”Drinkgelag” van Cornelis Dusart en ”De kwakzalver” en ”De vrolijke drinker” van Adriaen van Ostade. De schilderijen hebben een waarde van ongeveer 3 miljoen euro. De lijsten zijn ontzet, drie doeken zijn oppervlakkig beschadigd, aldus de museumdirecteur.
Drie doeken waren eigendom van het museum, twee schilderijen waren geleend. Toen het onderzoek naar de diefstal in 2003 vastliep, koos het museum ervoor de verzekerde bedragen te laten uitkeren. Een „behoorlijk deel” van dat geld is opgegaan aan extra beveiliging van het museum.
Formeel is de verzekeraar daarom vooralsnog eigenaar van de teruggevonden schilderijen, legde Schampers uit. Het museum kan ze terugkopen voor de uitgekeerde bedragen minus eventuele schade. Omdat een deel van het geld is uitgegeven, kan het Frans Hals Museum dat niet zelfstandig, aldus Schampers. Over de rekening voor de gemeente liet hij zich niet exact uit, maar een bedrag van 1 miljoen euro noemde hij aan de hoge kant.
De destijds getaxeerde waarde van de vijf gestolen doeken was 2,5 miljoen euro. Voor hoeveel ze verzekerd waren, wilde Schampers niet kwijt.
Op een persconferentie waar de kunstwerken werden gepresenteerd zei persofficier Wijnbelt van justitie in Den Bosch gisteren dat advocaat Arthur van der Biezen uit Den Bosch mogelijk betrokken is geweest bij de levering van de gestolen schilderijen. „Deze raadsman is als verdachte in beeld”, verklaarde de persofficier, „wij onderzoeken zijn rol.” Van der Biezen wilde optreden voor een van de drie verdachten die zaterdag werden gearresteerd voor de heling van de schilderijen.
Anderhalf jaar onderzoek leidde vrijdag tot de pseudokoop van vier van de vijf schilderijen in een woning in Boxtel. Het laatste doek werd zaterdag overhandigd op de parkeerplaats van een motel in Eindhoven. Daar werden de 23-jarige hoofdverdachte R. van M. en de 69-jarige intermediair uit Den Bosch gearresteerd. Later werd in zijn woning in Den Bosch de 54-jarige Bossche zakenman H. van M. gearresteerd.
De drie verdachten worden formeel verdacht van heling dan wel witwassen. De rechter-commissaris heeft hun hechtenis dinsdag met veertien dagen verlengd.
Vanaf vandaag zijn de teruggevonden werken ongeveer anderhalve week te zien in het Frans Hals Museum. Het museum wil tonen dat er ruig met de doeken is omgesprongen.
Schampers verwacht dat de restauratie enkele honderden uren in beslag neemt en enkele tienduizenden euro’s kost. Ondanks alles was de museumdirecteur enorm blij met de onverwachte terugkeer van geroofde kunst.