DNA overledene in strijd tegen griepepidemie
Een Britse aristocraat en politicus, Sir Mark Sykes, die bijna negentig jaar geleden op 39-jarige leeftijd aan de Spaanse griep overleed, is opgegraven om meer te weten te komen over dodelijke griepsoorten. Dit berichtte dinsdag de Britse krant de Daily Telegraph.
Mede dankzij Sykes’ welstand werd hij in 1919 begraven in een loden kist. Wetenschappers vermoeden dat Sykes’ bijzondere doodskist een schat aan DNA-informatie bevat over de Spaanse griepepidemie en daarmee over griepepidemieën in het algemeen, zoals tegenwoordig de vogelgriep.De procedures om van instellingen en nabestaanden toestemming te krijgen voor de opgraving hebben lange tijd geduurd. Maar Sykes’ stoffelijke resten zijn nu eindelijk in dienst van de wetenschap in een soort luchtdicht laboratorium. Daarmee moet een nieuwe Spaanse griepepidemie worden uitgesloten.
Het project wordt geleid door professor John Oxford uit Londen. Hij ziet uit naar de „genetische voetafdruk" van het virus dat Spaanse griep wordt genoemd. Aan de Spaanse griep die aan het einde van de Eerste Wereldoorlog rondwaarde, bezweken naar schatting vijftig miljoen mensen in het door de oorlog uitgeputte Europa.
Sir Mark Sykes was een schatrijk aristocraat en diplomaat die vooral in het Midden-Oosten berucht is worden door zijn optreden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hij speelde in die jaren een sleutelrol bij de opdeling van het ingestorte Ottomaanse Rijk. Daarmee creëerde hij omstreden grenzen in het Midden-Oosten die tot op de dag van vandaag vor conflicten zorgen.