Den Haag slaat brug naar jonge Antillianen
Een cursus Papiamento voor agenten en honkbal krijgen een centrale rol in de strijd die de gemeente Den Haag aangaat tegen de Antilliaanse hangjeugd.
De problemen rondom deze bevolkingsgroep zijn de laatste jaren behoorlijk toegenomen in de residentie. De gemeente presenteerde vrijdag het project ”Traha Brug” (letterlijk: bruggen slaan).
Gedreven door de economische malaise op de Antillen komen steeds meer jongeren naar Nederland. Na Rotterdam (ongeveer 16.000) herbergt Den Haag met circa 9000 de meeste Antillianen en Arubanen. In Den Haag kwam in 2000 zo’n 5,3 procent van de ongeveer 3000 Antilliaanse jongeren (12 tot en met 24 jaar) met de politie in aanraking. Ze nemen daarmee de tweede plaats in na de Marokkaanse jeugd (7,6 procent).
Een ander probleem zijn de tienermoeders. In 2000 was het aantal Haagse Antilliaanse tienermeisjes (jonger dan 20 jaar) dat moeder wordt, opgelopen naar 44 per duizend. Landelijk ligt dat aantal bij autochtone meisjes op twee per duizend.
Bovendien is de uitval bij het Haagse inburgeringsproject relatief hoog. Zo’n 20 tot 25 procent van de Antilliaanse deelnemers maakt het traject niet af. Gemiddeld over alle migrantengroepen ligt dat momenteel rond de 15 procent in Den Haag.
Diverse projecten moeten de problemen rondom de Antilliaanse jeugd terugdringen. Huisbezoeken door politieagenten en onderwijzers, bijscholingscursussen op school in de Nederlandse taal en normen en waarden zijn er daar enkele van.
Opvallend is dat politiemensen die veel met Antilliaanse en Arubaanse jongeren werken een cursus Papiamento en Antilliaanse cultuur gaan volgen. Uit een proefproject blijkt dat dit essentieel is om met de criminele jongeren te kunnen communiceren.
Succesvolle Antillianen moeten gaan fungeren als rolmodel en mentor voor jongeren. Ook honkbal, de belangrijkste sport in de Antilliaanse gemeenschap, gaat een grotere rol spelen. Bekende honkballers kunnen een voorbeeldfunctie vervullen. De verenigingen helpen bij het ontwikkelen van talenten en het verbeteren van het zelfbeeld van de jeugd.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft 1,1 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het plan van aanpak. Het ministerie maakt zich al langer zorgen over de problematiek in de zeven Antillengemeenten. Het gaat behalve om Den Haag en Rotterdam om de steden Tilburg, Den Helder, Amsterdam, Groningen en Dordrecht.