PKN praat in extra synode over Numeri
De generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) houdt op 27 september een extra generale synode over de problemen bij het nieuwe ledenregistratiesysteem Numeri.
Dat bevestigt de scriba van de protestantse classis Amersfoort, B. J. Dijkdrenth.De classis Amersfoort heeft in de zomer het initiatief genomen voor een extra synodezitting door een brief te sturen aan alle 75 classes in de Protestantse Kerk. Volgens scriba Dijkdrenth wil de classicale vergadering Amersfoort dat de kleine synode, een college van ruim dertig afgevaardigden uit de generale synode, verantwoording aflegt over de gang van zaken rond Numeri in de generale synode. „Hoe ga je in dit soort zaken met elkaar en met de situatie om? Dat is voor ons een belangrijke vraag. Juist ook als er fouten zijn gemaakt, zoals in het hele proces rond Numeri.”
De Dienstenorganisatie van de PKN adviseerde in juni de kleine synode te stoppen met de ontwikkeling van Numeri en een nieuw systeem te ontwikkelen om de landelijke ledenregistratie goed te laten verlopen. Het voorstel van nieuwbouw hield onder meer in dat er een directe koppeling zou moeten komen met een lokaal pakket -Scipio van de firma Hagru- dat veel gemeenten nu gebruiken. Het bestuur van de Dienstenorganisatie maakte bekend dat het een overeenkomst had gesloten tot overname van Hagru, dit met het voorbehoud van goedkeuring van de synode.
Uiteindelijk besloot de kleine synode in juni een pas op te plaats te maken: wel stoppen met Numeri, maar nog niet direct besluiten tot de ontwikkeling van een ander systeem. In de extra synodevergadering eind deze maand zal, volgens Dijkdrenth, ook gesproken moeten worden over de overname van Hagru door de PKN. „Als de kerk bedrijven gaat overnemen, moet daar toch wel over gepraat worden door de synode, dacht ik. Bovendien lijkt me zo’n besluit tot overname wat voorbarig als je nog niet helder hebt wat je nu verder met de ledenregistratie wilt.”
In 2005 besloot de Protestantse Kerk een nieuw ledenregistratiesysteem te ontwikkelen. De kerkorde van de PKN stelt zulke specifieke eisen aan de ledenregistratie, onder meer door het voortbestaan van vier soorten gemeenten (protestants, hervormd, gereformeerd en luthers) in de PKN, dat de oude systemen niet toereikend werden geacht. Numeri zou eerst nog geen 2 miljoen euro kosten, maar begin dit jaar waren de kosten al opgelopen tot 5,5 miljoen euro.
Het stoppen met Numeri betekende een financiële strop voor de PKN van 3,2 miljoen euro. De rest van de investering zou gebruikt kunnen worden bij de ontwikkeling van een nieuw ledenregistratiesysteem.
De woordvoerder van de Protestantse Kerk, ds. J. G. Heetderks, bevestigde vanmorgen dat er een extra zitting van de generale synode komt over Numeri. „Maar de details hebben we nog niet helder, daarover moet nog besloten worden.”
Inmiddels hebben elf classes het verzoek van de classis Amersfoort ondersteund: Groningen, Brielle (gereformeerde classis), Alphen aan de Rijn, Woerden, Alblasserdam, Katwijk, Gouda (hervormde classis), Hoofddorp, Zwolle, Assen en Haarlem.
De extra zitting van de synode is in aansluiting op een vergadering van de kleine synode op 25 september en een al eerder geplande vergadering van de generale synode op 26 september. De vergaderingen worden gehouden in congrescentrum De Werelt in Lunteren.
Ledenregistratie PKN
UTRECHT – De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) is bezig met de ontwikkeling van een nieuw, landelijk systeem voor de registratie van haar leden. De classis Amersfoort heeft nu, samen met andere classes, een extra generale synodevergadering afgedwongen over de gang van zaken rond Numeri. Enkele zaken op een rij.
NIEUW SYSTEEM: De kerkorde van de PKN stelt andere eisen aan de registratie van de leden dan de kerkorden van de Nederlandse Hervormde Kerk, de Gereformeerde Kerken in Nederland en de Evangelisch Lutherse Kerk. In het nieuwe ledenadministratiesysteem, dat nodig is vanwege de kerkvereniging in 2004, moet de plaatselijke gemeente centraal staan. De PKN kent vier soorten gemeenten: protestantse gemeenten, hervormde gemeenten, gereformeerde kerken en lutherse gemeenten. Alle gegevens moeten landelijk geregistreerd worden.
BESLUIT: De kleine synode van de Protestantse Kerk besloot in 2005 tot de invoering van een nieuw systeem voor landelijke ledenregistratie.
OPZET: Er was gekozen voor een centraal systeem dat door de gebruikers via internet te benaderen is. Dat wil zeggen dat de plaatselijke gemeenten hun eigen bestanden zouden beheren. De informatie werd echter niet meer op de eigen computer opgeslagen, maar op een centrale computer.
KOSTEN: De kosten voor de ontwikkeling van het systeem werden tijdens de ontwikkeling steeds naar boven bijgesteld. Werd eerst uitgegaan van een bedrag van ongeveer 2 miljoen euro, inmiddels waren de kosten opgelopen tot zo’n 5,5 miljoen euro. Voor de gemeenten zou het systeem gratis worden.
VOORTGANGSRAPPORTAGE: In de in juni aan de kleine synode gepresenteerde voortgangsrapportage adviseerde de Dienstenorganisatie van de PKN de synode –het hoogste bestuursorgaan– te stoppen met Numeri en een nieuw systeem te ontwikkelen om de landelijke ledenregistratie goed te laten verlopen. Het voorstel van nieuwbouw hield onder meer in dat er een directe koppeling komt met een lokaal pakket –Scipio van de firma Hagru– dat veel gemeenten nu gebruiken. Het bestuur van de Dienstenorganisatie maakte in juni bekend dat het een overeenkomst heeft gesloten tot overname van Hagru, dit met het voorbehoud van goedkeuring van synode.
NIEUWBOUW: Nieuwbouw van het ledenregistratiesysteem zou, volgens onderzoeken, ongeveer net zo veel kosten als het afbouwen van Numeri. Volgens het rapport is het voordeel van nieuwbouw bovendien dat op de langere termijn de beheerskosten van de software veel lager liggen dan die van Numeri. Het programma Numeri is inmiddels zo complex geworden dat elke update van de onderliggende software veel extra geld kost. Overigens waren juist die lage beheerskosten van Numeri de laatste jaren juist steeds een argument om door te gaan met de ontwikkeling van het systeem, ondanks de tegenslagen.
STROP: De kleine synode van de Protestantse Kerk, een college van ruim dertig afgevaardigden uit de generale synode, besloot op 27 juni definitief te stoppen met Numeri. Dit betekent een strop van 3,2 miljoen euro voor de Protestantse Kerk. De 2 miljoen euro die niet als verlies wordt afgeschreven, wordt door de PKN gezien als „een blijvende investering.” De kleine synode besloot overigens in juni niet tot de bouw van een ander ledenregistratiesysteem. Ze wilde eerst een pas op de plaats maken.
EXTRA SYNODE: Op initiatief van de protestantse classis Amersfoort heeft het moderamen van de Protestantse Kerk besloten op 27 september een extra generale synode te houden waar de gang van zaken rond Numeri besproken zal worden. Inmiddels hebben elf classes het verzoek van Amersfoort ondersteund. Volgens ordinantie 4, artikel 27 lid 1 moet een extra synodevergadering gehouden worden als ten minste zeven classes daarom vragen.