Binnenland

Huizinga heropent Grift in Apeldoorn

Staatssecretaris Huizinga (Verkeer en Waterstaat) heeft maandag in Apeldoorn de Grift, een oude spreng, weer in werking gesteld. Daarmee kwam een einde aan een grondige opknapbeurt voor de watergang, die tot voor kort geheel was drooggevallen.

Regioredactie
16 September 2008 08:32Gewijzigd op 14 November 2020 06:23

De Grift maakt deel uit van een groot waterstelsel dat over de Veluwe is verspreid. In Apeldoorn stromen veertien beken, met een totale lengte van 40 kilometer.Hendrieke Rossingh van de afdeling groen van gemeente Apeldoorn zegt dat de heropening van de sprengen de afwatering verbetert. Ook bieden de sprengen meer mogelijkheden voor recreatie. Langs het water worden wandelpaden en speelvoorzieningen aangelegd.

In het afgelopen jaar zijn in het centrum van de stad en aan de zuidkant, ter hoogte van Ugchelen, de beekjes weer zichtbaar gemaakt. De aanpak is mede een initiatief van de Stichting tot Behoud van Veluwse Sprengen en Beken. Woordvoerster Zeilman van de stichting meent dat de watergangen goed aansluiten op het plan van oud-minister Veerman om te zorgen voor een betere afvoer van oppervlaktewater. „De sprengen hebben een grote cultuurhistorische waarde. Zonder het sprengensysteem zou Apeldoorn niet zijn wat het nu is. Mensen vestigden zich langs de Grift en zo ontstonden verschillende dorpen op de Veluwe.”

De sprengen zijn in vroeger eeuwen gegraven, onder meer omdat de papierindustrie op de Veluwe een hoge vlucht nam. Daarvoor waren watermolens nodig die de grondstoffen voor papier maalden. De sprengen brachten het grondwater aan de oppervlakte en voerden het af naar lager gelegen gebieden. Hoewel de beken geen natuurlijke oorsprong hebben, ontstond er in de loop der jaren toch een gezonde plantengroei.

Huizinga opende de sprengen door een dammetje te doorbreken. Bij de openingshandeling waren drie basisscholen uit de buurt betrokken. Enkele kinderen presenteerden de resultaten van een onderzoek dat zij deden naar het sprengenstelsel in Apeldoorn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer