Binnenland

Proef met camera op ambulance

Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken begint een proef met bewakingscamera’s op ziekenauto’s. Ze is het geweld tegen ambulancepersoneel beu.

Redactie politiek
15 September 2008 12:19Gewijzigd op 14 November 2020 06:22

Ter Horst wil met de camera’s bereiken dat daders „de dans niet meer ontspringen”, zei ze maandagmorgen in een interview met dagblad De Pers. De bewindsvrouw vindt het onverteerbaar dat hulpverleners die zich inzetten voor anderen het slachtoffer van geweld worden. „Dat er in Nederland mensen zijn die hun emotie soms niet de baas kunnen, begrijp ik best. Maar dat je niet kunt afblijven van ambulancemensen, is onvoorstelbaar. Iedereen met een publieke functie moet veilig kunnen werken. Want dat zijn allemaal mensen die taken verrichten voor jou en voor mij.”Volgens haar heeft 89 procent van het ambulancepersoneel te maken met agressie. „Dat is idioot veel en dat betekent dat wij maatregelen moeten treffen.”

Ter Horst denkt ook aan zwaardere straffen voor raddraaiers. Het openbaar ministerie hanteert op dit moment een dubbele strafeis bij geweld tegen mensen met publieke taken. Binnenkort wordt gekeken of dit zinvol is. „Als die dubbele strafeis geen effect heeft, moet de minister van Justitie misschien andere strafmaten opnemen in het strafrecht”, oppert de bewindsvrouw.

Ter Horst wil meer verantwoordelijkheden leggen bij de werkgevers van mensen met een publieke taak. Overheidsdiensten kunnen volgens haar een voorbeeld nemen aan de manier waarop zwembaden hun regels duidelijk maken, met een groot bord bij de ingang. „Dan kan iemand nooit meer zeggen: O, maar ik dacht dat dat wel kon.” Bovendien zouden werkgevers volgens haar altijd aangifte moeten doen van bedreiging tegen hun personeel.

Twee weken geleden legden ambulancemedewerkers uit Amsterdam vier uur lang werk neer uit protest tegen het zoveelste geweldsincident. Na een steekpartij in Amsterdam-West werden twee ambulancebroeders en de hulpverlening aan het slachtoffer in gevaar gebracht. Het stakende personeel eiste maatregelen van de landelijke overheid.

Vorige week werden enkele jongeren vrijgesproken die in het Amsterdamse De Mirandabad ambulancepersoneel en een arts zouden hebben bedreigd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer