Actifry levert minder vette porties patat
Goudgeel gebakken frites; er zijn maar weinig mensen die voor zo’n bord vol calorieën niet door de knieën gaan. Gezond is helaas anders. Maar er gloort hoop voor patatliefhebbers. Tefal introduceert de Actifry. Een pan die volgens de fabrikant de frites 50 procent minder vet bakt.
„Tefal pakt ongezonde eetgewoontes aan. De Actifry is de eerste multicooker waarin je patat kunt bakken zonder frituurvet, met behoud van de traditionele smaak.” Ter gelegenheid van de introductie van de Actifry rolt er een ronkend persbericht binnen. Logisch, geen fabrikant die zijn eigen product afkraakt. Zeker niet als het een artikel betreft waaraan tien jaar is gewerkt.
Nieuwsgierig maakt het bericht wel. Een kilo patat bakken en dan maar één eetlepel of helemaal geen olie gebruiken? Hoe krijgt Tefal dat voor elkaar? En nog veel belangrijker: smaken de frietjes dan wel lekker?
Geen zware geuren
De Actifry ziet er vanbuiten uit als een ronde frituurpan. Wie het deksel opent, ziet echter direct een groot verschil. In de Actifry zit geen mandje, maar een pan met antiaanbaklaag.
Tijd voor een test. Wie verse patat gebruikt, moet er een lepel olie naar keuze bij gieten. Bij diepvriespatat kan dit achterwege blijven. Dit product is namelijk voorgebakken en daardoor van zichzelf al vet genoeg.
De werkwijze van het apparaat spreekt voor zich. Tijd instellen en aanzetten. Een licht gezoem klinkt. En dan valt het eerste voordeel direct op. Zware frituurgeuren blijven uit. Sterker nog, in huis valt -zeker als het apparaat onder een afzuigkap staat- niets te ruiken.
Een pendelarm in combinatie met heteluchtcirculatie zorgt ervoor dat het voedsel gelijkmatig wordt gedraaid en gegaard. Al na een paar minuten krijgt de patat een andere kleur. Als de ingestelde tijd -bij patat een halfuur- voorbij is, maakt de pan bescheiden piepgeluidjes. Tijd om te controleren of de frites klaar zijn.
Op het uiterlijk van de patat valt in ieder geval niets aan te merken - keurig goudgeel met hier en daar een bruin randje. Ze zijn wat droger dan patatjes uit het vet. En iets minder krokant. Daar staat tegenover dat de bewering van Tefal klopt. Patat uit de Actifry bevat volgens de Consumentenbond 5 procent vet, uit de friteuse 15 procent. Een aanzienlijk verschil.
Het schoonmaken is in vergelijking met een normale frituurpan een feest. Pan met pendelarm eruit, deksel eraf, de vaatwasser in en weg is alle rommel.
Nog een pluspunt: het apparaat is voor veel gerechten bruikbaar. Snacks zoals een Vietnamese loempia kan de Actifry prima aan. Ook aardappels bakken -anders een arbeidsintensief werkje- is geen kunst.
Bitterballensoep
Het apparaat heeft echter ook z’n nadelen. Op kroketten- of bitterballensoep zit niemand te wachten. Dat maakt de pendelarm in de pan echter wel van deze snacks. Een ander nadeel van de Actifry is dat grotere gezinnen niet met 1 kilo friet uit de voeten kunnen. En voordat er een nieuwe portie op tafel staat, gaat er een halfuur overheen.
Blijft nog over de prijs. Die is met 199,95 euro (elektro- en huishoudspeciaalzaken) niet mis. Googelen loont. Webshops rekenen al vlug drie tientjes minder. Nog geen koopje, maar voor dat bedrag kan de liefhebber van friet wel zonder een al te groot schuldgevoel zijn hart ophalen.
Plus
- Patat is zeker 50 procent minder vet dan uit friteuse.
- Onderdelen zijn gemakkelijk schoon te maken.
- Nagenoeg geurloos.
- Ook te gebruiken voor andere gerechten.
- Frites zijn droger.
- Duurt lang voordat patat klaar is.
- Niet geschikt voor groter gezelschap.
- Prijs.