Politiek

Minister Klink ruziet met huisartsen

Minister Klink van Volksgezondheid vindt dat huisartsen het elektronisch patiëntendossier niet mogen gebruiken als pressiemiddel om hogere tarieven af te dwingen.

Redactie politiek
12 September 2008 10:46Gewijzigd op 14 November 2020 06:22

Dat zei de bewindsman donderdag in de Tweede Kamer nadat de huisartsen hadden aangegeven voorlopig niet meer te willen praten over de invoering van het dossier. Klink vindt het onjuist dat een project dat gericht is op de veiligheid van patiënten lijdt onder een ruzie op een heel ander terrein. „Wat mij betreft komt het hele Malieveld vol te staan met huisartsen, maar ik vind het niet kunnen dat het elektronisch patiëntendossier wordt gebruikt in zo’n conflict”, aldus de minister.De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) en minister Klink verschillen van mening over de vergoedingen voor huisartsen. Klink vindt dat er bezuinigingen nodig zijn omdat de huisartsenzorg vorig jaar 124 miljoen duurder was dan geraamd. Ook dit jaar dreigt een overschrijding.

De LHV wil juist meer geld. Om goede zorg te verlenen is er volgens de huisartsen 500 miljoen extra nodig. Om binnen de grenzen van de vastgestelde uitgaven te blijven, stelde Klink voor om de tarieven voor 2009 te bevriezen op het huidige niveau. De LHV wees dat van de hand. Daarop besloot Klink in te grijpen in de tarieven voor 2009: hij verlaagt de tarieven voor herhaalrecepten van 4,50 naar 2,25 euro. Dat levert 83 miljoen euro op. Vijftien miljoen daarvan wil de bewindsman terugsluizen naar de artsen door de vergoeding voor avond-, nacht- en weekenddiensten te verhogen van 50 naar 60 euro. Voor de huisartsen is dit onbespreekbaar. Daarom besloten ze alle overleg met Klink op te schorten. De bewindsman wil de realisering van het elektronisch patiëntendossier echter zo snel mogelijk afronden. De invoering ervan staat gepland in september 2009.

Het overleg over het dossier wilde overigens ook niet vlotten. De huisartsen zijn niet enthousiast over het dossier waarmee ze gemakkelijker medische gegevens kunnen uitwisselen met andere artsen en apothekers. Ze stellen dat ze zelf al 7 miljoen dossiers hebben aangelegd en staan niet te wachten op een verplichte aansluiting bij een landelijk systeem.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer