Prominenter plek voor vlag en volkslied EU
De Europese blauwe vlag met twaalf sterren, het Europese volkslied en het Europese motto (”Eenheid in verscheidenheid”) krijgen een veel prominentere plek binnen de mores van het Europees Parlement. De commissie constitutionele zaken van het EP heeft daar donderdag mee ingestemd.
Vlag en volkslied (”Ode aan de vreugde” uit de negende symfonie van Beethoven) waren voor het Nederlands kabinet symbolen die niet in het nieuwe EU-verdrag mochten terugkeren. Het kabinet had dat als les getrokken uit het nee bij het Nederlandse referendum in juni 2005 tegen de toen voorliggende EU-grondwet.Het kabinet kreeg zijn zin en de grondwettelijke symbolen verdwenen uit de tekst van het nieuwe EU-verdrag, dat overigens deze zomer in de problemen is gekomen door het nee van de Ierse bevolking.
Vorig jaar december hadden zestien EU-landen landen onder aanvoering van Duitsland ook al gemeld dat zij vinden dat de vlag, het volkslied, de euro en de Europadag (9 mei) tekenen zijn van verbondenheid van de EU-burgers met elkaar. Ze stelden er een verklaring over op, die als bijlage aan het Verdrag van Lissabon werd toegevoegd.
Die verklaring had geen enkele juridische betekenis en Nederland mopperde er daarom niet over. „Wij vinden óók dat de blauwe vlag met gele sterren en de negende van Beethoven symbolen van Europa zijn. We wilden ze alleen niet in het verdrag verankerd zien”, zei staatssecretaris Timmermans (Europese Zaken) toen.
De Britse Conservatieve Europarlementariër Timothy Kirkhope was donderdag een stuk minder mild over het initiatief van zijn collega’s. „Dit is volslagen zinloos en kruiperig. EP’ers begrijpen niet dat deze symbolen van een Europese natie aantonen dat het de werkelijke ambitie van sommigen is om een Europese superstaat te verwezenlijken.”