Politiek

Initiatiefwet "opzettelijke hiv-besmetting" in de maak

Het CDA overweegt een wetsvoorstel in te dienen om opzettelijke besmetting met hiv strafbaar te stellen. Het zit de christendemocraten dwars dat het vrijwel onmogelijk is mensen te veroordelen als ze expres het virus overdragen dat aids kan veroorzaken.

ANP
11 September 2008 16:37Gewijzigd op 14 November 2020 06:21
Het CDA overweegt een wetsvoorstel in te dienen om opzettelijke besmetting met hiv strafbaar te stellen. Het zit de christendemocraten dwars dat het vrijwel onmogelijk is mensen te veroordelen als ze expres het virus overdragen dat aids kan veroorzaken. F
Het CDA overweegt een wetsvoorstel in te dienen om opzettelijke besmetting met hiv strafbaar te stellen. Het zit de christendemocraten dwars dat het vrijwel onmogelijk is mensen te veroordelen als ze expres het virus overdragen dat aids kan veroorzaken. F

„Een gedwongen tongzoen kan leiden tot een veroordeling voor verkrachting. Maar wanneer je bijna je best doet om een ander te besmetten met een verschrikkelijke ziekte, dan kom je daar mee weg", zei Tweede Kamerlid Van Toorenburg donderdag tijdens een debat met minister Hirsch Ballin van Justitie. „Dit alles zit de CDA-fractie niet lekker".CDA-minister Hirsch Ballin verzet zich niet bij voorbaat tegen een initiatiefwet over „dit moeilijke en belangrijke onderwerp". „We zullen ons zeker niet afsluiten voor argumenten".

Het CDA-plan kan vooralsnog niet rekenen op steun van een Kamermeerderheid. Van de grotere partijen schaart alleen de PVV zich achter het initiatief.

PvdA, SP en VVD zijn niet direct overtuigd. Kamerlid Heerts (PvdA) wil het voorstel een kans geven als er een wetsartikel op tafel komt dat in de praktijk hanteerbaar blijkt. „Ik heb zeer veel begrip voor de problematiek", reageerde hij. „Maar ik twijfel ongelooflijk aan de bewijsbaarheid. En we willen geen nieuw wetsartikel dat niet te bewijzen is".

Ook VVD’er Teeven vindt dat extra wetgeving over opzettelijke besmetting meerwaarde moet hebben. Op het eerste gezicht is hij daarvan niet overtuigd.

De minister van Justitie waarschuwt dat het strafbaar stellen van opzettelijke besmetting een keerzijde heeft. De bewindsman vreest dat mensen zich in dat geval minder snel laten testen op hiv en aids. Zodra ze op de hoogte zijn van hun besmetting, lopen ze immers het risico op bestraffing na onveilige seks. SP-Kamerlid De Wit wijst ook nadrukkelijk op dat gevaar.

De Hoge Raad heeft tot driemaal toe geoordeeld dat mensen niet aangepakt kunnen worden voor opzettelijke besmetting met hiv. Het blijkt moeilijk aan te tonen dat iemand opzettelijk het risico neemt hiv over te brengen. Ook levert onveilige seks niet zomaar een aanmerkelijke kans op dat de bedgenoot wordt besmet met het virus.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer