Kamer hekelt traagheid vreemdelingenkamers
De Tweede Kamer is furieus over de traagheid waarmee de vreemdelingenkamers van de rechtbanken hun werkachterstanden wegwerken. De kamers hebben er structureel 580 mensen bij gekregen en er zijn nog eens vijftig mensen speciaal voor de achterstanden ingehuurd. Maar nog steeds gaat het langzaam.
Staatssecretaris Kalsbeek van Justitie vreest dat de stapel asielzaken die nog op behandeling ligt te wachten pas eind 2004 behoorlijk is geslonken. „Wij zijn ons zeer van het probleem bewust en zitten er bovenop”, zo probeerde zij dinsdag de Kamer gerust te stellen.
De Kamer vindt de toestand echter ernstig en zorgelijk. Een meerderheid is bang dat de asielaanvraag plus het eventuele beroep op de rechter bij veel asielzoekers opgeteld meer dan drie jaar in beslag neemt. Als dat gebeurt, dan wordt een tijdelijke verblijfsvergunning automatisch omgezet in een permanente status, want zo zijn de regels van de nieuwe Vreemdelingenwet.
De VVD-fractie wil dat de tijd die de rechter erover doet om een besluit te nemen niet meetelt in deze driejarentermijn. CDA en de kleine christelijke partijen grepen het asieldebat van gisteren nog eens aan om te onderstrepen dat deze regels sowieso niet zouden moeten bestaan.
Ergerlijk
PvdA’er Middel noemt het ergerlijk dat als er een EK voetbal wordt georganiseerd in Nederland „alles ineens mogelijk is bij de rechterlijke macht.” Officieren van justitie en rechters worden even uit de kast getrokken, memoreerde hij, terwijl het in het asielbeleid vastloopt.
Middel wil ook dat mensen die een tijdelijke vergunning op zak hebben en al jaren wachten op een definitieve beslissing over hun asielaanvraag in sommige gevallen in Nederland mogen blijven. Geen generaal pardon, zo benadrukte hij. Het moet gaan om zaken waarbij het nog maar de vraag is of de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) kan aangeven dat deze aanvragen geen kans maken. D66 steunt Middel hierin.
Kalsbeek wil er echter niet aan. Vaak zitten deze mensen door hun eigen schuld al bijna tien jaar in Nederland omdat zij niet meewerken of keer op keer in beroep gaan tegen een beslissing. Het is schrijnend, maar je moet consequent zijn, oordeelde zij.
De PvdA wil dat asielzoekers die niet in Nederland mogen blijven, gedwongen naar hun land van herkomst teruggaan. VVD en CDA gaven al eerder aan dat asielzoekers begeleid Nederland moeten verlaten. VVD’er Kamp wil dat uitgeprocedeerde asielzoekers die weg moeten, enkele dagen voordat zij op het vliegtuig moeten, worden vastgezet. Het CDA wil dat ook. Het komt volgens deze fracties te vaak voor dat asielzoekers onderduiken op het moment dat zij moeten terugkeren.