Kamer: Labgegevens Kootwijk openbaar
De Tweede Kamer wil zo spoedig mogelijk inzage krijgen in de laboratoriumgegevens met tests voor mond-en-klauwzeer die in 2001 de basis waren voor grootschalige preventieve veeruiming in Kootwijkerbroek.
Dat blijkt uit schriftelijke vragen die de Kamerleden Van der Vlies (SGP), Atsma (CDA) en Snijder-Hazelhoff (VVD) donderdagmorgen stelden aan minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.Aanleiding voor de vragen is een uitspraak van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB). Dat bepaalde dinsdag dat het ministerie de laboratoriumgegevens van ID-Lelystad openbaar moet maken. Veehouders hebben daar vanaf het begin al op aangedrongen, maar het ministerie van Landbouw weigerde dat.
De boeren uit de streek bestrijden dat er mond-en-klauwzeer heerste in Kootwijkerbroek. Hun omgeving was daarom ten onrechte verklaard tot besmet gebied. De ruimingen, waarbij zo’n 55.000 dieren werden gedood, waren in de ogen van de veehouders dan ook niet nodig. Deze gingen in 2001 gepaard met ernstige rellen en ingrijpen door de ME.
Het CBB oordeelt dat het ministerie onzorgvuldig heeft gehandeld door de veehouders de gevraagde informatie te onthouden. Veevoederhandelaar en kalverhouder Gert-Jan Dokter uit Kootwijkerbroek diende samen met enkele andere veehouders een bezwaarschrift in tegen de gang van zaken bij het College.
Het bestuur van de Stichting Onderzoek MKZ Crisis Kootwijkerbroek is „heel blij” met de uitspraak. De stichting heeft puur een onderzoeksdoelstelling en was geen partij in de zaak.