Hoge Raad handhaaft ontslag bij 65 jaar
De Hoge Raad houdt vast aan ontslag op 65 jarige leeftijd. Onvrijwillig ontslag bij 65 jaar is geen leeftijdsdiscriminatie, luidt het oordeel. Dat heeft het LBL, het expertisecentrum leeftijd en maatschappij, donderdag bekendgemaakt.
De Hoge Raad heeft met de uitspraak zijn eerdere opvattingen uit 1995 bevestigd. De eiseres, die in 1998 tegen haar zin op haar 65e werd ontslagen, voerde aan dat er sinds 1995 zoveel is veranderd dat leeftijdsontslag niet meer gerechtvaardigd is.
Maar de Hoge Raad is het daarmee niet eens. Het hoogste rechtsorgaan van Nederland verwijst naar het in 2001 ingediende wetsvoorstel gelijke behandeling op grond van leeftijd bij arbeid dat de Tweede Kamer behandelt. Dat voorstel gaat over ontslag en dat is bij 65 jaar in dat voorstel toegestaan.
Het LBL is teleurgesteld over het vonnis omdat er geen enkele juridische basis was de vrouw te ontslaan, vindt de organisatie. Het LBL vindt het vooral dubieus omdat de maatschappelijke opvattingen juist verschuiven richting langer werken. Recent onderzoek van de vakcentrale FNV heeft laten zien dat elke vijfde werknemer wil doorwerken na zijn of haar 65e.
Minister Remkes van Binnenlandse Zaken heeft recent in de voorbereidingen voor een nieuwe ambtenaren CAO een voorstel van een van de bonden overgenomen om het 65e levensjaar als ontslaggrond te laten vervallen, aldus zijn woordvoerster. Ambtenaren krijgen volgens dat plan dan niet meer automatisch een ontslagbrief thuis, maar moeten zelf aangeven dat ze met ontslag willen.
De bewindsman hoopt de mensen daarmee te stimuleren om langer door te werken als strijdmiddel tegen de ‘grijze uitstroom’. Het eindbod voor de CAO ligt nu bij de verschillende bonden. De woordvoerster van Remkes kon gisteravond niet zeggen of het arrest van de Hoge Raad consequenties zal hebben, maar sloot dat ook niet uit.
Ondernemersorganisatie VNO NCW noemt het juist onverstandig om een werknemer niet bij 65 jaar te ontslaan. „Als je met werknemer verder wilt prima, maar dan moet er eerst formeel een einde gemaakt worden aan de werkovereenkomst. Anders loopt zowel de werknemer als werkgever vast op de inrichting van ons sociale stelsel en regelgeving omtrent pensioen”, stelt een woordvoerder van VNO NCW.
Volgens de zegsman is het beter om met een werknemer die 65 jaar is geworden, een nieuwe arbeidsovereenkomst te sluiten. „Waarbij dan ook in de nieuwe afspraken rekening wordt gehouden met het feit dat de werknemer inmiddels met pensioen is.”
De vakcentrale FNV houdt mede om dezelfde redenen als VNO NCW vast aan de pensioengerechtigde leeftijd. „Maar wij hechten er ook erg aan dat na 65 jaar niemand verplicht kan worden om door te werken”, aldus een woordvoerder. In veel fysiek zware beroepen, zoals in de industrie, zijn volgens hem veel mensen blij dat ze eindelijk kunnen stoppen.
De mensen die zich na hun 65e verjaardag fit genoeg voelen om te blijven werken, kunnen dat volgens de FNV zegsman vaak heel goed zelf regelen met hun werkgever. „Aangezien het vaak om gemotiveerde krachten gaat, die de baas graag wil houden.”