Weer als lasser aan de slag
Voor ex-gevangenen is het vaak een hele toer om na detentie weer aan het werk te komen. De uit Suriname afkomstige Sergio (26), die dit jaar enkele maanden achter de tralies zat, kon weer als lasser aan de slag. „We praten op het werk niet over mijn detentietijd.”
„Het is prima voor mij dat ik weer aan het werk kon”, zegt de in geblokte blouse gestoken Surinamer in de eetzaal van een Exodusopvanghuis in de Groningse binnenstad. Stichting Exodus heeft in een tiental opvanglocaties in Nederland plaats voor ongeveer 150 ex-gedetineerden. Doel is hen te assisteren weer hun plek te vinden in de samenleving. Zo worden de ex-gevangenen geholpen bij hun zoektocht naar werk.De penitentiaire inrichting in het Groningse Ter Apel maakte gisteren bekend dat er vanaf komende vrijdag in de gevangenis een banenmarkt voor strafklanten wordt georganiseerd. Op die markt kunnen gevangenen onder meer kennismaken met werkgevers en uitzendbureaus.
Gedetineerden die net weer buiten de celdeur staan, verkeren vaak in een „moeilijke situatie”, weet Melle Veen, begeleider in het Groningse Exodusopvanghuis. „Ze hebben geen inkomen en moeten zaken als verzekeringen en onderdak geregeld zien te krijgen.”
Ex-gedetineerden die in een Exodushuis onderdak vinden, dienen wekelijks dertig uur te spenderen aan werk dan wel dagbesteding. „Dan gaat het bijvoorbeeld om vrijwilligerswerk bij de dierenambulance of een kringloopwinkel, maar ook om betaald werk in onder meer de metaalindustrie of bij een schildersbedrijf.”
Meer dan eens nemen bedrijven die in zee gaan met Exodus later een ex-gedetineerde langer in dienst. „Er rolt nogal eens wat uit onze samenwerking.”
Veen beseft dat veel bedrijven niet staan te trappelen om ex-gedetineerden in de gelederen op te nemen. „Er heerst een zekere angst bij veel werkgevers. Ze willen zich, ook tegenover klanten, niet profileren als een bedrijf waar ex-gedetineerden werken.” Zelf neemt de Exodusbegeleider afstand van die gedachte. „Ik vind dat ieder mens een nieuwe kans verdient.”
Om de ex-gevangenen goed te begeleiden hanteert Exodus een reeks regels. Zo moet iedere bewoner zich bij vertrek melden en zijn alcohol en drugs taboe. Onder meer urinecontroles moeten de mensen scherp houden.
Niet elke bewoner houdt zich aan de regels. „Pas heb ik nog meegemaakt dat iemand aan lager wal raakte. Uit een urinecontrole hier in het opvanghuis bleek dat de man alcohol had gedronken. Dan is het einde verhaal. Ook op het werk was de man niet meer welkom.”
Ex-gevangene Sergio is blij dat hij al in detentie de kans kreeg om een extra lasdiploma te halen en nu onder de paraplu van Exodus als lasser bij een Gronings bedrijf werkt. Eerder werkte hij al een aantal jaar als lasser in Amsterdam.
De 1200 euro netto die Sergio maandelijks verdient is in beheer bij Exodus. Die probeert de ex-gedetineerden te leren verantwoord met geld om te gaan.
Op het werk wordt niet gerept over Sergio’s verleden, zegt de Surinamer. „Ze houden daar werk en privé gescheiden.”
De jongeman zegt het slechte pad definitief te hebben verlaten. „Ik ben zelf de fout ingegaan. Nu heb ik de kans gekregen om weer als lasser aan te slag te gaan. Daar ga ik voor.”