Kroonbedelezing roept op tot wederzijds respect
„Vanuit je roots, je diepste overtuiging, kun je met elkaar van mening verschillen. Maar als christen moeten we die verschillen met respect en begrip behandelen.” Dat zei de Haagse predikant dr. P. J. Visser dinsdagavond in de Waalse kerk te Den Haag, waar de jaarlijkse Kroonbede werd gehouden.
De landelijke, interkerkelijke gebedsdienst voor de overheid wordt ieder jaar gehouden met het oog op de opening van het parlementaire jaar. Die vindt volgende week dinsdag plaats. De bijeenkomst was georganiseerd door het Comité Kroonbede, met vertegenwoordigers van de Stichting Residentie Pauzediensten en de Evangelische Alliantie. De kroonbede had als thema ”Roots & Respect”.Ds. Visser betrok het thema op de multiculturele samenleving, waarin mensen met verschillende opvattingen met elkaar samenleven. Dat in die samenleving de rol van religie in discussie is, heeft volgens hem te maken met de overtuiging van mensen, met hun roots. „Die overtuiging kan elementen losmaken waarmee we de ander geen recht doen. Maar vanuit onze roots worden we geroepen om met respect met elkaar om te gaan.”
Ds. Visser erkent dat het niet altijd gemakkelijk is om je daarvan bewust te zijn. „Toch is het als christen onze roeping”, zei hij. Het vreemde kan volgens hem beangstigen. „Angst kan veel losmaken, vaak niet veel goeds. Zo kunnen we afstand nemen van de ander, alsof die ander geen schepsel van God is. Dat kan soms leiden tot kwetsende uitspraken. Het respect voor de ander is dan zoek. Dat schept afstand en leidt tot verwijdering. Zo kan leven vanuit je roots respect danig ondermijnen.”
Als we bang zijn om de joods-christelijke cultuur te verliezen, is volgens hem de vijand snel aangewezen. Niettemin riep ds. Visser op niet kwetsend te worden. „Probeer elkaar hoog te houden, als schepsel van God. De Bijbel wijst ons die weg. Wij zijn een kunstwerk van de Pottenbakker, al is een bepaald kunstwerk niet onze smaak.”
Ds. Visser maakte dat duidelijk met een verhaal over een rabbi en zijn zoon. „Waarom bent u altijd zo vriendelijk voor die ander, terwijl u het zo oneens bent met hem. U scheldt nooit op hem”, zegt de zoon tegen de rabbi. „Kom, ga mee naar de pottenbakker”, zegt de rabbi tegen zijn zoon, „en zoek de mooiste tien vazen uit.” Uit de honderd vazen zocht hij de tien mooiste uit. „Nu moet je al die andere kapotslaan”, zegt de rabbi tegen zijn zoon. „Maar dat doe ik niet. Dat kan ik niet maken, ze zijn niet van mij, maar van de pottenbakker”, zegt de zoon. „Zo is het maar net”, aldus de rabbi.
Ds. Visser: „Laten we onze roots, die geworteld zijn in de liefde van Christus, niet verloochenen. Want als er Eén is geweest Die geen onderscheid heeft gemaakt tussen autochtonen en allochtonen, dan was Hij het wel. Roots en respect komen in het Evangelie helemaal bij elkaar. Voor een christen kan het eerste zonder het laatste niet bestaan. Dat betekent niet dat we elkaar geen kritische vragen mogen stellen, of alles maar moeten goedpraten. De ander moeten we geen schade berokkenen. We moeten voor de ander het goede zoeken. Als christen hebben we niet automatisch patent op roots en respect. Soms gaan anderen ons daarin voor.”
Ds. J. Maasland, hervormd predikant te Scheveningen, deed voorbede voor het Koninklijk Huis, de regering en het parlement. Pastor Macauley Kalu, voorganger van de Horn of Wisdom Ministries (evangelische zendingsorganisatie in Den Haag), deed dat voor Nederland. Voor gemeentelijke overheden, het onderwijs en voor degenen die verantwoordelijk zijn voor het handhaven van de openbare orde werd dat gedaan door dr. Sj. de Boer, pastoor van de rooms-katholieke Church of Our Saviour.
Het Rhema Gospelkoor van de Haagse migrantenkerken zong enkele liederen.