Minister: Ook na 2010 militairen in Uruzgan
Een beperkt aantal Nederlandse militairen blijft mogelijk ook na 2010 actief in Uruzgan.
Dat heeft minister Van Middelkoop (Defensie) dinsdag laten doorschemeren in het tv-programma Pauw en Witteman.De bewindsman benadrukte dat het kabinet met de Kamer heeft afgesproken dat Nederland in 2010 zijn rol als leidende natie in Uruzgan beëindigt. „Maar we zijn over drie jaar nog steeds lid van de NAVO, en de NAVO heeft getekend voor een veel langer verblijf.”
De concrete einddatum van 2010 was een harde eis van regeringspartij PvdA om in te stemmen met verlenging van de missie. Het is de bedoeling dat Afghaanse militairen en agenten op termijn de taken van de Nederlandse troepen overnemen.
Inmiddels wordt steeds duidelijker dat de Afghanen daartoe in 2010 nog niet volledig in staat zijn. De opbouw van politie en leger in Uruzgan verloopt trager dan verwacht.
In het tv-programma Netwerk zei Van Middelkoop gisteravond dat hij overweegt een koninklijke onderscheiding in te stellen voor Nederlandse militairen die tijdens de missie sneuvelen. „We zijn erover aan het nadenken. Geef ons even de tijd om daar met zorgvuldigheid mee om te gaan.” Van Middelkoop zei dat de ouders van Cor Strik, de eerste Nederlandse militair die in Uruzgan sneuvelde, de aanzet hebben gegeven tot het initiatief.
Tot nu toe zijn zeventien militairen gesneuveld in Uruzgan. De laatste, soldaat der eerste klasse Jos ten Brinke, kwam zondag om het leven. Zijn lichaam is gisteravond teruggekeerd in Nederland. Na een korte ceremonie op Vliegbasis Eindhoven werd zijn lichaam overgedragen aan zijn nabestaanden.
Vier andere militairen die gewond zijn geraakt bij de aanslag die Ten Brinke het leven kostte, zijn in de nacht van maandag op dinsdag vanuit Afghanistan naar Nederland overgebracht voor verdere medische behandeling. Een van hen is zwaargewond. Zijn situatie is volgens Defensie ongewijzigd kritiek maar stabiel.