Economie

Coalitie tevreden met akkoord ontslagrecht

De regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie zijn positief over het akkoord over de beperking van de ontslagvergoeding voor topinkomens.

Redactie politiek
10 September 2008 08:46Gewijzigd op 14 November 2020 06:21

Dinsdag werd bekend dat minister Donner van Sociale Zaken een deal heeft gesloten met vakcentrale FNV en werkgeversorganisatie VNO-NCW over beperking van de gouden handdruk voor hogere inkomens.Wie een jaarinkomen heeft van 75.000 euro of meer krijgt straks bij ontslag nog maximaal één jaarsalaris mee. Op dit moment maakt iedere werknemer die ontslagen wordt via de zogenaamde kantonrechtersformule aanspraak op een vergoeding van één maandsalaris per gewerkt jaar. Afhankelijk van leeftijd en arbeidsverleden kan dat bedrag flink oplopen.

Donner wil de overeenkomst vastleggen tijdens het traditionele najaarsoverleg, waarbij ook andere sociale partners aanwezig zijn. De CDA-bewindsman vertrouwt erop dat de bonden in ruil voor zijn toezegging het ontslagrecht verder te laten rusten tijdens het najaarsoverleg en bereid zijn hun looneisen volgend jaar te matigen. FNV sprak dinsdag geruchten tegen dat er ook een akkoord over loonmatiging is.

CDA-fractievoorzitter Van Geel prijst de sociale partners dat zij bereid zijn afspraken te maken over de loonontwikkeling en „de aanpak van excessieve ontslagvergoedingen.” De ChristenUnie is vooral blij dat de ontslagbescherming van werknemers blijft bestaan.

PvdA-fractievoorzitter Hamer toonde zich dinsdag „zeer gelukkig” met het resultaat, al vindt ze dat het kabinet geen loonmatiging bij de bonden kan afdwingen.

Vorig najaar leidden plannen van Donner om de ontslagtoets vooraf te schrappen nog tot een hevige ruzie in de overlegpolder en bijna tot een kabinetscrisis. Met de overeenstemming tussen Donner en de sociale partners moet de ontslagrechtruzie in de polder en binnen het kabinet definitief zijn gesmoord.

De VVD spreekt echter van een „totaal fiasco” en een „non-akkoord.” Volgens Kamerlid Nicolaï is het juist zaak om ingewikkelde en dure procedures bij ontslag te schrappen, zodat werkgevers gemakkelijker personeel aannemen.

Het CNV, dat niet betrokken was bij de deal over het beperken van de gouden handdrukken, reageerde eveneens ontstemd. Volgens CNV-voorzitter René Paas zijn de gemaakte afspraken alleen in het voordeel van de werkgevers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer