Buitenland

President Mbeki voor bemiddeling in Zimbabwe

De Zuid–Afrikaanse president Thabo Mbeki heeft maandag nieuwe gesprekken gevoerd om een oplossing te vinden voor de politieke crisis in Zimbabwe. Een dag eerder sprak de Zimbabwaanse oppositieleider Morgan Tsvangirai van de partij MDC nog openlijk zijn twijfels uit over de bemiddelaar Mbeki.

AP
8 September 2008 20:55Gewijzigd op 14 November 2020 06:20
President Robert Mugabe van Zimbabwe. Foto EPA
President Robert Mugabe van Zimbabwe. Foto EPA

Na zijn aankomst in Harare ging Mbeki direct in overleg met president Robert Mugabe, zonder Tsvangirai. Het is wel de bedoeling om ook met de oppositieleiders te spreken, liet de Zuid–Afrikaanse regering weten. Mbeki bemiddelt al sinds juli in de onderhandelingen over machtsdeling, maar de gesprekken liepen steeds vast op de vraag of Mugabe of Tsvangirai een eenheidsregering zou leiden.In de plannen van de oppositie wordt Tsvangirai de regeringsleider en Mugabe het staatshoofd, met voornamelijk ceremoniële taken. Mugabe is echter niet van plan zijn macht in te leveren. ‘Laten we er, onder internationaal toezicht, maar verkiezingen over houden. Dan zien we wel wie er wint’, zei Tsvangirai zondag in zijn eerste grote toespraak sinds het begin van de onderhandelingen.

Tsvangirai twijfelde zondag openlijk of Mbeki de juiste bemiddelaar in het conflict is. In het verleden was hij al tegen het aanstellen van Mbeki als bemiddelaar, omdat hij het idee heeft dat de Zuid–Afrikaanse president bevooroordeeld is ten gunste van Mugabe. ‘Het grootste probleem is dat er druk wordt gezet op de MDC en niet op Mugabe’, zei hij.

Daarnaast liet de oppositieleider weten dat hij zich niet tot een overeenkomst wil laten dwingen die hem tegen staat. Mugabe dreigde de afgelopen dagen een regering te vormen zonder Tsvangirai, als de laatste blijft weigeren een coalitieovereenkomst te tekenen. ‘We laten ons geen overeenkomst opdringen. We hebben liever geen overeenkomst dan een slechte overeenkomst’, was het antwoord van Tsvangirai.

De oppositie won bij de verkiezingen in maart de meeste parlementszetels, waarmee de Zanu–PF voor het eerst sinds de onafhankelijkheid van Zimbabwe in 1980 in de minderheid werd gedwongen. Tsvangirai behaalde in de tegelijkertijd gehouden presidentsverkiezingen de meeste stemmen, maar niet genoeg om een tweede ronde overbodig te maken. Hij trok zich uit die tweede ronde terug omdat zijn aanhangers bloot stonden aan geweld, waarna Mugabe als enig overgebleven kandidaat won.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer