Economie

Afkoop woekerpolissen beloopt 6 miljard euro

De Belastingdienst moet fiscaal vriendelijk omgaan met compensatiebetalingen aan gedupeerden van woekerpolissen. Dat stelt de Ombudsman Financiële Dienstverlening, Jan Wolter Wabeke.

Redactie economie
8 September 2008 08:43Gewijzigd op 14 November 2020 06:20
De Belastingdienst moet vriendelijk omgaan met compensatie aan gedupeerden van woekerpolissen. Foto ANP
De Belastingdienst moet vriendelijk omgaan met compensatie aan gedupeerden van woekerpolissen. Foto ANP

Volgens Wabeke, die zijn uitspraken dit weekeinde deed tegenover persbureau ANP, moet de fiscus „empathisch meedenken, door niet alle compensatie aan te slaan of weg te belasten.”Onlangs riep Wabeke de staat ertoe op mee te betalen aan de schadevergoedingen voor woekerpolisslachtoffers, omdat de overheid fiscale voordelen rond beleggingsverzekeringen in 2002 en 2003 plotseling afschaftte. Wabeke komt nu gedeeltelijk op die oproep terug. Voor dit probleem vraagt hij nog wel „aandacht.”

Vrijdag werd bekend dat Delta Lloyd op het punt staat een overeenkomst te tekenen met de consumentenorganisaties Woekerpolis Claim en Verliespolis. Ingewijden melden dat de totale som die Delta Lloyd aan gedupeerden zal uitkeren, boven de 300 miljoen euro uitkomt. De schikking, die deze week wordt verwacht, zal de eerste zijn tussen belanghebbenden rondom te hoge kosten bij beleggingsverzekeringen.

De kwestie dient als voorbeeldzaak voor de rest van de markt. Als de compensatiebetalingen door Delta Lloyd worden geëxtrapoleerd naar de rest van de markt, zullen verzekeraars in totaal ongeveer 6 miljard euro aan schadevergoedingen uitkeren.

Volgens het Verbond van Verzekeraars zijn andere aanbieders juridisch niet gebonden aan de uitkomst van de onderhandeling tussen Delta Lloyd en consumentenorganisaties. „We zijn wel nieuwsgierig en zouden het beschouwen als een doorbraak. Het zal zeker helpen bij andere dossiers”, aldus een woordvoerder.

De geraamde schadevergoeding van 6 miljard klinkt de verzekeraars als „te hoog” in de oren. „Wij denken meer aan enkele miljarden”, aldus de zegsman. Het verbond hoopt dat de aanstaande schikking helpt om het lastige dossier rond de woekerpolissen „van tafel te halen.” De hoogte van eventuele schadevergoedingen kan per verzekeraar nogal uiteenlopen omdat er veel soorten producten op de markt zijn, zo benadrukte het verbond.

Het geschil met Delta Lloyd over te veel betaalde kosten bij beleggingsverzekeringen werd in januari dit jaar ingediend bij Wabeke. In maart kwam hij met een aanbeveling rondom de woekerpolissen. Hij vindt dat de kosten bij een beleggingspolis maximaal 2,5 procent mogen bedragen.

De onrust rond woekerpolissen stamt uit 2006. Toen liet de Autoriteit Financiële Markten zich kritisch uit over bepaalde financiële producten. Hoge verborgen kosten zouden het rendement drukken.

In totaal hebben in zo’n twintig aanbieders in Nederland circa 6,5 miljoen beleggingspolissen aan de man gebracht. Delta Lloyd heeft in de markt van de beleggingsverzekeringen een marktaandeel van ongeveer 6 procent.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer