Randstadvisie positief ontvangen
De Randstadvisie voor 2040 waarover het kabinet gisteren een besluit heeft genomen, is overwegend positief ontvangen. De toekomstvisie moet het leven in de Randstad aantrekkelijker maken.
In de toekomstvisie staat dat er tot 2040 500.000 woningen moeten bijkomen in de Randstad. Buiten in de Randstad moet er vooral worden gebouwd in Almere, de Haarlemmermeer, Valkenburg en de Zuidplaspolder. Almere moeten daarvoor beter bereikbaar worden.De provincie Noord-Holland noemt het „verstandig om in de Randstad te blijven bouwen.” Wethouder Duivesteijn van Almere, waar 60.000 nieuwe woningen moeten komen, is blij dat het kabinet hierbij verder kijkt dan Schiphol en de havens. „Almere hoort nu ook echt bij de Randstad.”
De organisaties die in het platform Zuidvleugel georganiseerd zijn, zoals de provincie Zuid-Holland, de gemeenten Den Haag en Rotterdam en de Drechtsteden, vinden dat de Randstad meer potentie heeft dan in de toekomstvisie over de Randstad tot uitdrukking komt. Het platform noemt de visie „een goede eerste stap voor de internationale toekomst van de Randstad”, maar wat de partners van het platform betreft, gaat de overheid nog een stapje verder met het ontwikkelen van de Randstad.
Om het Groene Hart groen te houden, wil het kabinet aan de randen van steden grote stadsparken aan laten leggen. Ook moet er, in aansluiting op de deze week gepresenteerde plannen van de Deltacommissie, in het Groene Hart meer ruimte komen voor wateropslag.
De Stichting Groene Hart, die het karakter van dit gebied wil behouden, steunt de versterking van de waterfunctie. Ook vindt ze de parken aan de randen van de steden geen slecht idee, al vreest ze dat de verstedelijking van het Groene Hart via deze recreatiegebieden wordt versneld. Verder is de stichting niet blij met de verdeling van het aantal woningen dat er in de Randstad moet komen. „Slechts 200.000 woningen in de grote steden is wel erg weinig”, aldus voorzitter Gast. „Dat is maar 40 procent van het totaal, terwijl wij aan 70 tot 80 procent denken.”
Werkgeversorganisatie VNO-NCW is het eens met het voornemen van het kabinet om van de Randstad een Europese topregio te maken. Maar om dat te realiseren, moet er volgens de werkgevers nog veel werk worden verzet. Vooral de voorstellen voor de bereikbaarheid, de mainports, de woningbouw en de waterveiligheid verdienen prioriteit, aldus VNO-NCW.
Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV), de werkgeversorganisatie voor het personen- en goederenvervoer, is blij dat het kabinet oog heeft voor de toekomstige bereikbaarheid van de Randstad via zowel het openbaar vervoer als de aanleg van spoor en wegen.