Kerk & religie

Actie in Zuid-Afrika tegen vloeken

Zeven prominente theologen hebben in een brief aan diverse Zuid-Afrikaanse instanties het ijdel gebruik van Gods Naam aan de kaak gesteld. Zo’n 130.000 Zuid-Afrikanen zetten inmiddels hun handtekening. De initiatiefnemers rekenen op een miljoen ondertekenaars.

Kerkredactie
7 November 2002 09:10Gewijzigd op 13 November 2020 23:55

De actie richt zich in eerste instantie op het misbruik van Gods Naam op radio, televisie en in speelfilms. Verder proberen de zeven in de kerken een breed draagvlak te creëren. Zo wordt het initiatief gesteund door Die Kerkbode, het ambtelijk orgaan van de Nederduitse Gereformeerde Kerk (NG-Kerk).

De theologen, onder wie Isak Burger, president van de Apostoliese Geloofsending (pinkstergemeenten), prof. dr. Pieter Potgieter, voormalig moderator van de synode van de NG-Kerk, en initiatiefnemer ds. Jannie Pelser, richten hun open brief aan de ”Uitsaaiklagtekommissie van Suid-Afrika” (UKKSA, de klachtencommissie inzake het mediabeleid), de Film- en Publikatieraad, de SABC (Publieke Omroep) en enkele grote bioscoopketens.

Vrijheid van meningsuiting kan nooit een absoluut en ongecontroleerd voorrecht zijn, benadrukken de zeven. Volgens hen hanteert Zuid-Afrika een verkeerde methode door pas ná een klacht over misbruik van Gods Naam stappen te ondernemen. Mosterd na de maaltijd, aldus de theologen, die een actief beleid bepleiten om vloeken te voorkomen.

Hun belangrijkste wens is het misbruik van Gods Naam uit alle media te verwijderen. Blijkt dit niet haalbaar, dan willen ze in elk geval dat programma’s met vloeken niet worden uitgezonden als kinderen kijken en dat elk programma met vloeken van tevoren als zodanig wordt aangekondigd. Films zouden van een etiket voorzien moeten worden. Zo kunnen gebruikers voordat ze de film kopen of bekijken, een overwogen beslissing maken. Een beroep op het grondrecht van vrije meningsuiting wijzen de zeven briefschrijvers van de hand: „Staat de grondwet van Zuid-Afrika boven het belang van de gemeenschap? Of wil de grondwet juist de belangen van de gemeenschap bevorderen en beschermen?”

Navraag leert dat de Film- en Publikatieraad christenen niet beschermt. De raad verschuilt zich achter de vrijheid van meningsuiting. De regering zegt alleen na een klacht te kunnen reageren. En bioscopen en theaters menen dat zij „slechts” films vertonen en noemen de brief „onredelijk.”

De briefschrijvers doen een beroep op alle Zuid-Afrikaanse christenen -de NG-Kerk heeft 1,2 miljoen leden, de pinkstergemeenten ruim 1.3 miljoen- om de bijgevoegde petitie te ondertekenen. Ook buiten de kerken vindt de interkerkelijke campagne steun. De in Zuid-Afrika populaire sportman Ruben Kruger, de schrijfster Maretha Maartens, het mannenblad Maksiman, de grote Transvaalse landbouwunie - allen voegen zich in de rij van sympathisanten en sponsors. De briefschrijvers hopen een miljoen handtekeningen binnen te halen.

Worden films niet gekuist, dan zou het filmbezoek geboycot moeten worden, stellen de zeven voor. Een klein sommetje: als 100.000 mensen vier vertoningen per jaar overslaan, dalen de inkomsten van de theaters en bioscopen met 8 miljoen rand (800.000 euro).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer